Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Moldavský parlament schválil prozápadnú vládu

Na archívnej snímke moldavská prezidentka Maia Sanduová hádže do volebnej schránky svoj hlas počas hlasovania v predčasných parlamentných voľbách v Moldavsku, vo volebnej miestnosti v Kišiňove 11. júla 2021. Foto: TASR/AP

Poslanci schválili vládu nominovanú prezidentkou 61 hlasmi v 101-člennom parlamente. Vládu povedie ekonómka Natalia Gavrilitová.

Kišiňov 6. augusta (TASR) - Moldavský parlament schválil v piatok prozápadnú vládu po tom, čo strana prezidentky Maie Sanduovej zvíťazila v predčasných voľbách na základe prísľubov zlepšiť vzťahy s Európskou úniou a bojovať proti korupcii, informovala agentúra AP.

Poslanci schválili vládu nominovanú prezidentkou 61 hlasmi v 101-člennom parlamente. Vládu povedie ekonómka Natalia Gavrilitová.

Nová vláda bola potvrdená po tom, čo stredopravá strana Akcia a solidarita (PAS), ktorú založila Sanduová, zvíťazila v predčasných voľbách z 11. júla.

Strana sľúbila užšie vzťahy s Európskou úniou namiesto Ruska a odstránenie korupcie v Moldavsku – 3,5-miliónovej krajine, najchudobnejšej v Európe, ktorá sa nachádza medzi Rumunskom a Ukrajinou.

"Súčasná vláda má mimoriadne dôležité poslanie... Ukázať ľuďom, že Moldavskú republiku môžu riadiť poctiví ľudia a ľudia s dobrým úmyslom," uviedla v piatok 43-ročná Gavrilitová, ktorá v roku 2019 slúžila krátko ako ministerka financií.

Prezidentka Sanduová sa usiluje o členstvo Moldavska v Európskej únii a navrhla nahradiť ruské ozbrojené sily v odštiepeneckom regióne Podnestersko civilnou pozorovateľskou misiou Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

Krajina podľa agentúry AFP prešla v uplynulých rokoch niekoľkými politickými krízami. Občania sú rozdelení na prívržencov Európskej únie a tých, ktorí preferujú užšie vzťahy s Ruskom.