Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Moldavský parlament zakázal proruskú stužku napriek bojkotu opozície

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Podľa nového zákona každý, kto vyrába, nosí alebo vystavuje pásikovanú stužku, čelí pokute vo výške najmenej 900 lei (45 eur) alebo 69 dňom verejnoprospešných prác.

Kišiňov 8. apríla (TASR) - Moldavský parlament vo štvrtok odhlasoval zákaz čierno-oranžovej stužky svätého Juraja, známej ako Georgievská stužka, ktorá je vojenským symbolom ruského vlastenectva, a reagoval tak na agresiu Ruska na Ukrajine. Informovala o tom tlačová agentúra Reuters.

Podľa nového zákona každý, kto vyrába, nosí alebo vystavuje pásikovanú stužku, čelí pokute vo výške najmenej 900 lei (45 eur) alebo 69 dňom verejnoprospešných prác.

Zákonodarcovia z prozápadnej strany PAS moldavskej prezidentky Maie Sanduovej schválili zákon napriek bojkotu opozičných strán, prevažne socialistov a komunistov, ktorí sú zástancami bližších vzťahov s Ruskom než s Európskou úniou.

Stužku prvýkrát zaviedla ako poctu ruská cárovná Katarína Veľká, ale osobitný význam nadobudla v rusky hovoriacom svete odvtedy, čo ju separatisti na východe Ukrajiny v roku 2014 prijali ako symbol svojej podpory Ruska.

"Táto stužka začala symbolizovať hrôzy spáchané proti nevinným ľuďom. Vojaci agresora nosia túto stužku, keď zabíjajú civilistov," povedal zákonodarca z PAS Dumitru Alaiba.

Rusko spustilo inváziu na Ukrajine 24. februára a nazýva ju "špeciálna vojenská operácia", ale opakovane poprelo, že jeho vojaci mieria na civilistov.

Zákonodarca zo socialistickej strany Bogdan Tirdea vyhlásil, že nový zákon "zasadzuje ťažký úder moldavsko-ruským vzťahom tým, že označuje Rusko za agresora".

Sanduová začiatkom marca podpísala oficiálnu žiadosť Moldavska o členstvo v Európskej únii a urýchlila tým plánový prozápadný kurz svojej krajiny – práve z dôvodu invázie Ruska do susednej Ukrajiny.