Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Monzúnové dažde pripravili v Pakistane o život už takmer 1000 ľudí

Na snímke rikšiar počas monzúnového dažďa, archívne foto. Foto: TASR/AP

Monzúnové obdobie v Pakistane, ktoré sa začalo v júni, tento rok sprevádzajú obzvlášť silné dažde.

Islamabad 27. augusta (TASR) - Prívalové povodne vyvolané silnými monzúnovými dažďami vo veľkej časti Pakistanu si od polovice júna vyžiadali už takmer 1000 mŕtvych. TASR o tom informuje v sobotu na základe správy agentúry AP, ktorá sa odvolala na miestne úrady.

Národný úrad pre zvládanie katastrof uviedol, že pri povodniach zahynulo z piatka na sobotu 45 ľudí. Celkový počet obetí monzúnových dažďov tak od polovice júna stúpol na 982. Zranenia utrpelo ďalších dovedna 1456 osôb.

Monzúnové obdobie v Pakistane, ktoré sa začalo v júni, tento rok sprevádzajú obzvlášť silné dažde. Záchranári sa snažili evakuovať tisíce ľudí z oblastí zasiahnutých záplavami. Kríza prinútila vládu vyhlásiť výnimočný stav.

V severozápadnej provincii Chajbar Paštúnchwá záplavy zničili brány hlavného systému kontroly vody na rieke Svát, čo viedlo k povodniam v okresoch Čarsada a Naušahrá.

Pakistanská ministerka pre informácie Maryam Aurangzebová uviedla, že vojaci a záchranné organizácie pomáhajú ľuďom dostať sa do bezpečia v mnohých oblastiach provincií Sindh, Chajbar Paštúnchwá, Pandžáb a Balúčistán.

Jednou z oblastí najviac postihnutých dažďami a záplavami je malebné údolie Kalam v provincii Chajbar Paštúnchwá, kde povodňová voda zmietla celé budovy vrátane ikonického hotela.

Tisíce ľudí, ktorých domovy zmietla voda, podľa úradov aktuálne žijú v stanoch, míle ďaleko od svojich zaplavených dedín a miest.