Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Morawiecki a Merkelová hovorili o Afganistane či plynovode

Nemecká kancelárka Angela Merkelová počas stretnutia s poľským premiérom Mateuszom Morawieckim 11. septembra 2021 vo Varšave. Foto: TASR/AP

Jednou z hlavných tém stretnutia bola podľa Morawieckeho medzinárodná bezpečnosť, najmä v súvislosti s nedávnym vývojom situácie v Afganistane.

Varšava 11. septembra (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v sobotu vo Varšave rokoval s nemeckou spolkovou kancelárkou Angelou Merkelovou. Témami rozhovoru boli medzinárodná bezpečnosť, plynovod Severný prúd 2, situácia na hraniciach s Bieloruskom a aj právny štát v Poľsku. Informovala o tom agentúra PAP.

Jednou z hlavných tém stretnutia bola podľa Morawieckeho medzinárodná bezpečnosť, najmä v súvislosti s nedávnym vývojom situácie v Afganistane. Premiér s Merkelovou hovorili o tom, ako táto situácia ovplyvní medzinárodné vzťahy - obzvlášť v spojitosti s bojom proti terorizmu a vzťahov EÚ s Čínou a USA, píše PAP.

"Chceme, aby EÚ bola veľmi silným globálnym partnerom rôznych regionálnych síl a medzinárodných inštitúcií, v prvom rade Číny, Ruska a USA," povedal poľský premiér. EÚ na to podľa jeho slov musí byť silná hospodársky a takisto musí posilniť svoju schopnosť "odstrašiť možných agresorov".

Morawiecki s Merkelovou sa takisto venovali kríze na hraniciach Poľska s Bieloruskom. Skupina migrantov z Blízkeho východu uviazla na poľsko-bieloruských hraniciach po tom, čo ich Varšava aj Minsk odmietli prijať, pripomína PAP.

Témou rozhovorov medzi premiérom a kancelárkou bol aj rusko-nemecký plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Nemecko podľa Merkelovej chce, aby Ukrajina zostala tranzitnou krajinou aj po roku 2024, keď sa končí platnosť ukrajinsko-ruskej zmluvy o tranzite ruského plynu cez ukrajinské územie.

Morawiecki vyjadril Merkelovej poďakovanie za úlohu, ktorú Nemecko plní pri podpore dobrých hospodárskych vzťahov medzi oboma krajinami. Takisto pripomenul aj kultúrne väzby medzi Poľskom a Nemeckom.

Merkelová povedala, že s Morawieckim hovorili aj o spore Poľska s EÚ v oblasti právneho štátu v Poľsku. Táto záležitosť má byť podľa kancelárky vyriešená prostredníctvom dialógu.