Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Morawiecki: Bieloruská migračná kríza ohrozuje bezpečnosť celej EÚ

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Bieloruské ministerstvo obrany v utorok odmietlo obvinenia Varšavy, ktorá tvrdí, že Minsk koordinuje vlnu migrantov snažiacich sa dostať do Poľska.

Varšava 9. novembra (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v utorok vyhlásil, že bezprecedentný nápor migrantov nelegálne prekračujúcich hranice s Bieloruskom ohrozuje bezpečnosť celej Európskej únie. Informovala o tom agentúra AFP.

"Uzavretie poľských hraníc je v našom štátnom záujme. Ale dnes ide o stabilitu a bezpečnosť celej EÚ," napísal Morawiecki na Twitteri. "Tento hybridný útok režimu (bieloruského prezidenta Alexandra) Lukašenka sa zameriava na nás všetkých. Nedáme sa zastrašiť a spoločne s našimi partnermi v NATO a EÚ budeme brániť mier v Európe," zdôraznil.

Bieloruské ministerstvo obrany v utorok odmietlo obvinenia Varšavy, ktorá tvrdí, že Minsk koordinuje vlnu migrantov snažiacich sa dostať do Poľska. "Bieloruské ministerstvo obrany považuje obvinenia poľskej strany za nepodložené a neodôvodnené," uviedli jeho predstavitelia vo vyhlásení. Minsk obvinil Varšavu z "úmyselnej" eskalácie napätia.

Pre napätú situáciu na poľsko-bieloruských hraniciach uzavreli v utorok ráno od 07.00 h hraničný priechod Kužnica, potvrdila pre agentúru DPA hovorkyňa poľskej pohraničnej stráže. Cestujúcich Poľsko vyzvalo, aby použili priechody Terespol a Bobrowniki. V pondelok poľské úrady informovali, že na bieloruskej strane v blízkosti obce Kužnica sa skupiny stoviek migrantov neúspešne pokúšali prekročiť hranice chránené ostnatým drôtom.

Poľsko, Litva a Lotyšsko i Európska únia ako celok obviňujú vládu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že priváža migrantov z Blízkeho východu a Afriky a potom ich prevádza cez hranice do EÚ v snahe destabilizovať euroblok ako odvetu za sankcie, ktoré Brusel uvalil na Minsk. Lukašenko tieto obvinenia odmieta. V pohraničných regiónoch hlásili už viacero prípadov úmrtí migrantov.

NATO v pondelok vládu v Minsku obvinilo z využívania migrantov na politické účely a Európska únia vyzvala na nové sankcie voči Bielorusku.