Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Morawiecki: Bielorusko na našich hraniciach pácha „štátny terorizmus“

Poľskí policajti a vojaci sledujú migrantov za plotom s ostnatým drôtom, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, počas zhromaždenia na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 8. novembra 2021. Foto: TASR/AP

Súčasná situácia je podľa predsedu poľskej vlády „tichou pomstou“ bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka za to, že Varšava vyjadrila podporu odporcom jeho režimu.

Varšava 10. novembra (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki obvinil v stredu Bielorusko z páchania „štátneho terorizmu“ v súvislosti s bezprecedentnou migračnou krízou na bielorusko-poľských hraniciach, informovala v stredu agentúra AFP.

„To, čomu tu čelíme – musíme sa vyjadriť jasne –, je prejavom štátneho terorizmu,“ povedal Morawiecki novinárom vo Varšave na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Charlesom Michelom.

Súčasná situácia je podľa predsedu poľskej vlády „tichou pomstou“ bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka za to, že Varšava vyjadrila podporu odporcom jeho režimu.

Michel zopakoval, že Bielorusko podľa neho zosnovalo „brutálny hybridný útok“ proti Európskej únii tým, že posiela migrantov na jej hranice.

Poľský buldozér sa pokúša opraviť plot na zastavenie migrantov z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska, na hranici pri bieloruskej dedine Grodno 9. novembra 2021.
Foto: TASR/AP


Predseda Európskej rady ďalej avizoval možné uvalenie „ďalších sankcií“ voči Minsku – s tým, že členské štáty Únie budú o tejto možnosti rokovať v pondelok.

„Musíme preukázať silnú jednotu, aby sme mali (dostatočný) vplyv a zastavili to, čo sa momentálne deje, pretože to nie je akceptovateľné,“ dodal Michel.

Západné krajiny už mesiace obviňujú bieloruský režim, že ako odvetu za uvalené sankcie posiela migrantov cez poľské hranice do EÚ.



Poľsko však týchto migrantov odmieta prijať a výsledkom je, že v okolí hraníc uviazli v mrazivých teplotách tisíce zúfalých ľudí, ktorí sú obkolesení ozbrojenými zložkami oboch krajín.

Bieloruský prezident Lukašenko tvrdí, že za túto situáciu si môžu samotné západné krajiny, lebo v dôsledku ich konaniu ľudia utekajú zo svojej vlasti pred vojnou.