Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Morawiecki diskutoval s Macronom o problémoch s Bieloruskom a Ruskom

Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Morawiecki po rozhovore uviedol, že Macronovi ukázal širší kontext pohraničnej migračnej krízy a navrhol mu aj spoločnú odpoveď Európskej únie na spomenuté hrozby.

Paríž 24. novembra (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki diskutoval v stredu v rámci svojej série diplomatických návštev s francúzskym prezidentom Emanuelom Macronom, informuje agentúra PAP. Hlavnými témami debaty boli aktuálna migračná kríza na poľsko-bieloruských hraniciach a obavy zo zbrojenia Ruska na hraniciach s Ukrajinou.

Morawiecki po rozhovore uviedol, že Macronovi ukázal širší kontext pohraničnej migračnej krízy a navrhol mu aj spoločnú odpoveď Európskej únie na spomenuté hrozby. Francúzsko bude totiž od januára budúceho roka predsedať Rade EÚ.

"Hovoril som o strachu z vecí, ktoré sa momentálne dejú. Jednou z nich je samozrejme situácia na našich východných hraniciach s Bieloruskom. Je to však aj východná hranica NATO a EÚ. Jej ochraňovaním chránime EÚ," uviedol Morawiecki v Paríži.

Poľský premiér dodal, že s Macronom diskutovali aj o masívnom ruskom zbrojení na hraniciach s Ukrajinou, vyhrážkach Ruska o zvýšení cien plynu pre spotrebiteľov v EÚ, ako aj o ruských kybernetických útokoch na ostatné krajiny. Situácia si podľa neho vyžaduje spoločný postup celej EÚ. Preto pred Úniou plánuje predniesť návrh krokov, ktoré by mala spoločne podniknúť. Morawiecki zároveň poďakoval Francúzsku a ďalším členom EÚ za ich podporu pri migračnej kríze.

Poľský premiér v nedeľu odštartoval sériu diplomatických návštev európskych hlavných miest s cieľom diskutovať o aktuálnej migračnej kríze na poľských hraniciach. Prvou zastávkou bolo Estónsko, nasledovali Litva, Lotyšsko a Chorvátsko. Vo štvrtok ho čaká stretnutie s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Borisom Johnsonom.