Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Morawiecki: NATO musí pri dodávkach stíhačiek Ukrajine konať spoločne

Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Nemôže sa stať, že Poľsko ako jediný členský štát NATO podstúpi toto riziko a ostatné štáty ho s nami nebudú nijako zdieľať, povedal námestník ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski.

Viedeň 9. marca (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki počas návštevy Rakúska v stredu vyhlásil, že dodávky bojových lietadiel na Ukrajinu sa môžu uskutočniť len so súhlasom všetkých členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO). TASR prevzala túto správu od agentúry Reuters.

Washington predtým odmietol ponuku Varšavy poskytnúť všetky poľské stíhačky typu MiG-29 na americkú leteckú základňu Ramstein v Nemecku s cieľom nechať ich k dispozícii Spojeným štátom na pomoc Ukrajine. Poľsko následne vyzvalo ostatné členské štáty Aliancie, aby taktiež poskytli stíhačky Ukrajine.

"Takéto vážne rozhodnutie, akým je dodávka lietadiel, musí byť jednomyseľne a jednoznačne urobené celou Severoatlantickou alianciou," povedal Morawiecki počas tlačovej konferencie vo Viedni. Poľský premiér dodal, že nesúhlasí s dodávkou iba poľských lietadiel, pretože to musí byť rozhodnutie celej Aliancie.

"Nemôže sa stať, že Poľsko ako jediný členský štát NATO podstúpi toto riziko a ostatné štáty ho s nami nebudú nijako zdieľať," povedal námestník ministra zahraničných vecí Pawel Jablonski pre Polskie Radio 1. Dodal, že Poľsko musí pri zvažovaní dodávok bojových lietadiel na Ukrajinu myslieť na svoju vlastnú bezpečnosť.

Britský minister obrany Ben Wallace si myslí, že dodávky bojových lietadiel na Ukrajinu sú iba záležitosťou Poľska.

Ukrajina žiada krajiny Západu o poskytnutie stíhačiek na potlačenie ruskej invázie, pre ktorú z krajiny utiekli už viac ako dva milióny ľudí. Americkí zákonodarcovia žiadajú amerického prezidenta Joea Bidena, aby urýchlil proces poskytnutia lietadiel na Ukrajinu.

Ruské ministerstvo obrany varovalo, že štáty, ktoré poskytnú Ukrajine bojové lietadlá, môžu byť považované za účastníka konfliktu.

Nemecký kancelár Olaf Scholz v priebehu stredy oznámil, že jeho krajina nesúhlasí s dodávkami stíhačiek Ukrajine.