Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Morawiecki: Záleží nám na jednote západného sveta

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Morawiecki sa zhodol s Johnsonom na potrebe prijať "veľmi adresný balíček sankcií" proti bieloruskému režimu.

Londýn 27. novembra (TASR) - Veľká Británia zdieľa záujem Poľska upevňovať transatlantickú jednotu, poľský premiér Mateusz Morawiecki vyhlásil po svojom rokovaní s britským premiérom Borisom Johnsonom v Londýne v piatok.

Poľská agentúra PAP informovala, že Morawiecki absolvoval v uplynulých dňoch sériu stretnutí so štátnikmi v európskych hlavných mestách, ktorej cieľom bolo prediskutovať geopolitické otázky týkajúce sa strednej Európy a takisto získať podporu pre Varšavu v oblasti riešenia migrantskej krízy na hranici s Bieloruskom.

"Je veľmi málo iných krajín, ktorým tak záleží na upevňovaní transatlantickej jednoty a jednoty západného sveta ako Poľsku a Veľkej Británii," povedal Morawiecki.

"A nám záleží na jednote západného sveta. Snažíme sa minimalizovať všetky druhy konfliktov, nepriateľstva či problémov a zároveň maximalizovať prínosy spolupráce v slobodnom svete tak, aby tento globálny poriadok, ktorému oponuje vládca v Kremli, mohol pokračovať a prinášať prosperitu, mier a stabilitu," dodal poľský premiér.

Morawiecki sa zhodol s Johnsonom na potrebe prijať "veľmi adresný balíček sankcií" proti bieloruskému režimu a, ak to bude nevyhnutné, proti Rusku, aby "tieto konflikty neeskalovali".