Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Morawiecki: Potrebujeme mier, ktorý zaručí suverenitu Ukrajiny

Na archívnej snímke poľský premiér Mateusz Morawiecki. Foto: TASR/AP

Musíme pracovať na mierovom riešení, avšak toto mierové riešenie musí znamenať, že Ukrajina bude nezávislá a suverénna, apeloval šéf poľskej vlády.

Davos 24. mája (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v prejave na Svetovom ekonomickom fóre vo švajčiarskom Davose vyhlásil, že slobodný svet musí po ruskom "barbarskom útoku" na Ukrajinu vytvoriť nový poriadok, ktorý zabráni tomu, aby sa takáto agresia zopakovala. Akékoľvek mierové urovnanie vojny na Ukrajine musí podľa neho zaručiť ukrajinskú nezávislosť a suverenitu. TASR prevzala správu v utorok z poľskej tlačovej agentúry PAP.

"Čo sa deje za našou východnou hranicou, dozaista určí priebeh udalostí nielen na nasledujúce roky, ale - som si istý - na ďalšie desaťročia," povedal Morawiecki v prejave, ktorý v Davose predniesol v pondelok večer. "Musíme pracovať na mierovom riešení, avšak toto mierové riešenie musí znamenať, že Ukrajina bude nezávislá a suverénna," apeloval šéf poľskej vlády.

Ukrajina potrebuje dodávky zbraní, aby bola schopná "bojovať proti tejto brutálnej sile, vojenskému násiliu a vojnovým zločinom" putinovského Ruska, zdôraznil Morawiecki. Mier na Ukrajine sa môže podľa jeho slov obnoviť len vtedy, keď Rusko utrpí porážku, a to prostredníctvom "našeho konania, ničivých sankcií".