Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Morawiecki trvá na májovom termíne prezidentských volieb

Poľský premiér Mateusz Morawiecki, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Morawiecki však uznal, že je možné posunúť voľby o týždeň alebo o dva. Podľa súčasného termínu by sa mali konať 10. mája.

Varšava 29. apríla (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v stredu vyhlásil, že prezidentské voľby sa musia konať v máji tohto roka aj napriek pandémii koronavírusu, aby sa tak naplnili požiadavky ústavy.

Morawiecki však uznal, že je možné posunúť voľby o týždeň alebo o dva. Podľa súčasného termínu by sa mali konať 10. mája.

"Ústavní experti hovoria, že voľby by sa takisto mohli konať 17. alebo 23. mája," povedal Morawiecki.

"Rozhodneme sa v najbližšom čase," dodal.

Vládnuca konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS) presadzuje voľby poštou. Takáto forma volieb je podľa predstaviteľov strany jediná bezpečná cesta.

V prieskumoch verejnej mienky vedie súčasný prezident Andrzej Duda, ktorý je kandidátom PiS. Dudovo funkčné obdobie vyprší 6. augusta.

Opozícia žiada odklad volieb o rok alebo o dva. V čase pandémie podľa nej nie je bezpečná žiadna forma volieb. Opoziční predstavitelia zároveň tvrdia, že súčasná situácia zvýhodňuje Dudu, keďže opoziční kandidáti nemôžu plnohodnotne viesť kampaň.

Európska únia a niektoré mimovládne organizácie sa obávajú o transparentnosť a slobodu plánovaných volieb v Poľsku.

Podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová v stredu vyhlásila, že rozhodnutie o dátume a spôsobe volieb zostáva na národných úradoch.

"Keby som bola poľskou občiankou, mala by som veľa otázok, pretože by som chcela mať férový prístup k voľbám," upozornila. "Rada by som videla kandidátov s férovým prístupom ku kampani," dodala Jourová.

Predseda Európskej ľudovej strany (EPP) a bývalý poľský premiér Donald Tusk v stredu vyhlásil, že sa na voľbách nezúčastní. Hlasovanie poštou považuje za protiústavné a nebezpečné.