Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Morawiecki: Ukrajinské obilie sa vyvezie z Poľska do Afriky

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Obilie, ktoré prichádza do Poľska z Ukrajiny, sa má predávať v Afrike a na Blízkom východe, aby sa zaistila potravinová bezpečnosť tohto regiónu, povedal poľský premiér.

Varšava 10. júla (TASR) - Obilie z Ukrajiny sa nebude predávať v Poľsku, ale vyvezie sa odtiaľ do Afriky a na Blízky východ. Povedal to poľský premiér Mateusz Morawiecki počas sobotňajšej návštevy v Kujavsko-pomoranskom vojvodstve, informuje v nedeľu agentúra PAP.

Morawiecki sa takto vyjadril po tom, ako sa vo viacerých médiách objavili správy, že poľskí poľnohospodári sa obávajú možného predaja ukrajinského obilia na poľskom trhu.

Poľský premiér v tejto súvislosti povedal, že požiadal poľského ministra poľnohospodárstva Henryka Kowalczyka, aby situáciu dôkladne preveril, a prípadný predaj zastavil.

"Obilie, ktoré prichádza do Poľska z Ukrajiny, sa má predávať v Afrike a na Blízkom východe, aby sa zaistila potravinová bezpečnosť tohto regiónu," povedal poľský premiér. "Poľsko má svoje vlastné potraviny, svoje vlastné obilie a my budeme chrániť... poľských poľnohospodárov," dodal.

Ukrajina je štvrtým najväčším vývozcom obilia na svete. Od vypuknutia ruskej invázie a následnej blokády svojich čiernomorských prístavov Moskvou však nie je schopná vyvážať svoju úrodu, na ktorej ešte pred vojnou záviseli mnohé africké krajiny, pripomína PAP.

Minister poľnohospodárstva Kowalczyk v stredu povedal, že Poľsko má povinnosť pomôcť Ukrajine s vývozom obilia, aby tak pomohlo africkým a arabským krajinám bojovať proti hladomoru.