Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Morawiecki:Úhyn rýb asi spôsobilo vypustenie chemického odpadu do Odry

Mŕtve ryby plávajú v plytkých vodách nemecko-poľskej hraničnej rieky Odra neďaleko Genschmaru vo východnom Nemecku, piatok 12. augusta 2022. Foto: TASR/AP

Je pravdepodobné, že obrovské množstvo chemického odpadu bolo vypustené do rieky pri plnom uvedomení si rizík a následkov tohto činu, uviedol poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Varšava 13. augusta (TASR) - Poľský premiér Mateusz Morawiecki v piatok uviedol, že masový úhyn rýb v rieke Odra bol pravdepodobne spôsobený vypustením chemického odpadu. TASR správu prevzala od agentúry DPA.

Vedci niekoľko dní pokúšali zistiť príčinu úhynu po tom, ako hasiči vylovili z Odry tečúcej pozdĺž nemecko-poľskej hranice desať ton uhynutých rýb.

"Je pravdepodobné, že obrovské množstvo chemického odpadu bolo vypustené do rieky pri plnom uvedomení si rizík a následkov tohto činu," povedal Morawiecki.

Morawiecki odvolal dvoch vysokých úradníkov za údajnú pomalú reakciu na problém. Šéf vodohospodárskeho úradu a šéf úradu životného prostredia majú s okamžitou platnosťou opustiť svoje funkcie, oznámil v piatok Morawiecki na Twitteri. Vyhlásil, že aj keď sa situácia nedala predvídať, reakcia kompetentných mala prísť rýchlejšie.

Nemeckí predstavitelia sa taktiež sťažovali na pomalú reakciu poľskej strany. Axel Vogel, minister životného prostredia pre východonemeckú spolkovú krajinu Brandenbursko, sa už predtým sťažoval na nedostatok informácií z Poľska. Mŕtve ryby boli objavené už koncom júla, kedy boli odobrané aj vzorky vody.

Nemecké federálne ministerstvo životného prostredia uviedlo, že si vymieňa informácie s Poľskom, no tiež kritizovalo reakciu krajiny. "Systém hlásenia určený pre takéto prípady nefungoval," povedal hovorca ministerstva narážajúc na včasné varovanie o úhyne rýb, ktorý malo prísť z Poľska.