Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Mormónska cirkev podporí zákon o manželstvách osôb rovnakého pohlavia

Archívna snímka. Foto: TASR/AP

Mormónska cirkev má celosvetovo takmer 17 miliónov veriacich.

Salt Lake City 16. novembra (TASR) - Cirkev Ježiša Krista Svätých neskorších dní podporí návrh federálneho zákona na ochranu manželstiev osôb rovnakého pohlavia. V stredu o tom informovala agentúra AP, podľa ktorej to predstavuje ďalší prejav podpory tohto opatrenia zo strany konzervatívne orientovaných subjektov.

Mormónska cirkev, ktorá má celosvetovo takmer 17 miliónov veriacich, vo svojom vyhlásení uviedla, že v súlade s cirkevnou doktrínou bude vzťahy medzi osobami rovnakého pohlavia aj naďalej považovať za odporujúce Božím prikázaniam.

Zdôraznila však súčasne, že bude podporovať práva udelené párom rovnakého pohlavia, pokiaľ neohrozia právo na slobodu vierovyznania.

"Veríme, že tento prístup je správna cesta. Keď spoločne pracujeme na presadzovaní princípov a praktík náboženskej slobody a práv LGBTQ+ ľudí, môžeme urobiť veľa pre uzdravenie vzťahov a podporu hlbšieho porozumenia," uviedla cirkev vo vyhlásení zverejnenom na svojej webovej stránke.

Troy Williams, výkonný riaditeľ neziskovej organizácie Equality Utah, ocenil, že časť cirkvi podporuje zákon.

"Napriek rozdielnym názorom vždy môžeme nájsť spoločnú reč o zákonoch, ktoré podporujú posilnenie všetkých rodín," povedal Williams, ktorý vyrastal ako člen cirkvi Ježiša Krista Svätých neskorších dní.

Očakáva sa, že návrh zákona, ktorý získal podporu demokratov i republikánov, pôjde v stredu na "skúšobné" hlasovanie v Senáte. Konečné hlasovanie sa uskutoční tento týždeň alebo neskôr v tomto mesiaci.

O zákone sa hlasuje po tom, čo Najvyšší súd USA prednedávnom zrušil ústavné právo na potrat, pričom konzervatívny sudca Clarence Thomas vydal súhlasné stanovisko, podľa ktorého by mohlo byť ohrozené skoršie rozhodnutie najvyššieho súdu o ochrane manželstiev osôb rovnakého pohlavia.