Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Moskovčania hlasujú o návrate sochy zakladateľa KGB na námestie

Na snímke Kremeľ po vypnutí svetla. Foto: FOTO TASR/AP

Pôvodnú sochu Dzeržinského strhli v auguste 1991, keď desaťtisíce ľudí oslavovali v uliciach neúspešný puč konzervatívneho krídla komunistov proti Michailovi Gorbačovovi.

Moskva 25. februára (TASR) - Tri desaťročia po tom, ako Rusi strhli sochu zakladateľa sovietskej tajnej polície Felixa Dzeržinského, obyvatelia Moskvy hlasovaním rozhodujú o jej opätovnom inštalovaní pred ústredím vnútorných spravodajských služieb v centre Moskvy.

Vo štvrtok sa začalo týždňové verejné hlasovanie o novom pamätníku, ktorý má stáť na moskovskom námestí Lubianka neďaleko Kremľa - pred budovou Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), nástupcu sovietskeho Výboru štátnej bezpečnosti (KGB).

Moskovčania si vyberajú medzi Dzeržinským, ktorý je všeobecne vnímaný ako symbol nadvlády KGB nad sovietskou spoločnosťou, a Alexandrom Nevským - kniežaťom z 13. storočia a pravoslávnym svätcom, informovala tlačová agentúra AFP.

O 13.30 h SEČ bolo na webovom portáli moskovskej radnice odovzdaných viac než 100.000 hlasov, pričom prevládali preferencie za Nevského v pomere 51:49.

Pôvodnú sochu Dzeržinského strhli v auguste 1991, keď desaťtisíce ľudí oslavovali v uliciach neúspešný puč konzervatívneho krídla komunistov proti Michailovi Gorbačovovi.

Gorbačov bol posledný vodca Sovietskeho zväzu a zároveň strojca jeho rozpadu.

Jedenásťtonová bronzová socha Dzeržinského, uchovávaná v umeleckom parku Muzeon v Moskve, je považovaná za súčasť kultúrneho dedičstva Ruska, vysvetľuje AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok novinárom povedal, že nevie o názoroch ruského prezidenta Vladimira Putina (bývalého agenta KGB) na prebiehajúce hlasovanie.