Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Moskovská polícia varuje pred účasťou na akcii zvolanej komunistami

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Podľa člena vedenia KPRF Pavla Ivanova táto policajná akcia súvisí s plánom strany uskutočniť v centre Moskvy ďalšie stretnutie jej poslancov s voličmi.

Moskva 24. septembra (TASR) - Príslušníci ruských bezpečnostných zložiek v civile v piatok obkľúčili sídlo Komunistickej strany Ruskej federácie (KPRF) v Moskve. Informovala o tom rozhlasová stanica Echo Moskvy.

Podľa člena vedenia KPRF Pavla Ivanova táto policajná akcia súvisí s plánom strany uskutočniť v sobotu v centre Moskvy ďalšie stretnutie jej poslancov s voličmi. Moskovská radnica im však toto podujatie nepovolila.

Podľa webu Sota polícia v piatok hliadkovala aj pri budove moskovskej Mestskej dumy - policajti údajne čakali na poslancov za KPRF a ich asistentov. Médiá informovali, že na policajné stanice bolo predvedených niekoľko aktivistov a najmenej jedna komunálna poslankyňa. Zadržaná bola poslankyňa KPRF Jelena Jančuková, ktorá tento krok polície spája s pondelkovým protestom komunistov proti falšovaniu výsledkov nedávnych volieb.

V súvislosti s plánmi na sobotňajší protest moskovské policajné veliteľstvo upozornilo občanov, že ide o úradne nepovolenú akciu. Varovalo, že pokusy uskutočniť toto podujatie i akékoľvek provokácie zo strany jeho účastníkov budú vyhodnotené ako ohrozenie verejného poriadku a budú „okamžite zmarené".

Rozhlasová stanica Echo Moskvy tiež informovala, že polícia v piatok zadržala a následne vypočula koordinátora hnutia Ľavicový front Sergeja Udaľcova, ktorý na internete zverejnil výzvu na účasť na sobotňajšom mítingu organizovanom KPRF.
Na archívnej snímke Sergej Udaľcov v Moskve 6. mája 2012.
Foto: TASR/AP Photo

Podpredseda Ústredného výboru KPRF Vladimir Kašin v pondelok uviedol, že komunisti v Moskve podali na príslušné úrady oznámenia, že 20. a 25. septembra, ako aj 3. októbra chcú zvolať verejné zhromaždenia a "zhrnúť (na nich) výsledky volieb". Moskovská radnica ich však nepovolila s odvolaním sa na protipandemické opatrenia.

Na margo týchto protestov sa známy ruský novinár a komentátor Nikolaj Svanidze pre Echo Moskvy vyjadril, že KPRF nepovažuje za reálneho odporcu Kremľa. Vysvetlil, že v čase volieb sa KPRF javí ako opozícia, ale "teraz ňou byť prestanú, uvidíte". Poukázal na to, že KPRF a Kremeľ sa zhodujú v zahraničnej politike: komunisti razia "antizápadnú a antiliberálnu líniu Kremľa" a často dokonca idú ešte ďalej ako Kremeľ, napríklad "v oslavovaní (sovietskeho diktátora Josifa) Stalina".

Svanidze poukázal aj to, že ruskí komunisti sa do sporov s Kremľom veľmi nepúšťajú. Komunisti v Rusku by sa mohli stať opozíciou, ak "zoslabne Putin, ak zoslabne Kremeľ". Keď "vznikne reálna perspektíva boja o moc, vtedy (komunisti) ukážu tesáky, ktoré teraz schovávajú".

Podľa Svanidzeho úspech komunistov v nedávnych voľbách vonkoncom nie je dôsledkom ich predvolebnej kampane, ale výsledkom hlasovania voličov na protest proti prokremeľskej strane Jednotné Rusko.