Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Moskovské divadlo Boľšoj teatr má nového riaditeľa

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Ruský premiér Michail Mišustin v piatok podpísal príslušné nariadenie, oznámila ruská vláda.

Moskva 1. decembra (TASR) - Ruský dirigent Valerij Gergijev, ktorý má blízke vzťahy s Kremľom, sa v piatok stal novým generálnym riaditeľom moskovského divadla Boľšoj teatr. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA.

Ruský premiér Michail Mišustin v piatok podpísal príslušné nariadenie, oznámila ruská vláda. Gergijev podporuje politiku ruského prezidenta Vladimira Putina a západné inštitúcie ho kritizovali za to, že neodsúdil ruskú inváziu na Ukrajine.

Krátko po začiatku invázie bol odvolaný z funkcie šéfdirigenta Mníchovskej filharmónie. V súčasnosti je umeleckým riaditeľom Mariinského divadla v Petrohrade.

Doterajší šéf Boľšoj teatr Vladimir Urin oznámil rezignáciu vo štvrtok prostredníctvom videozáznamu na internete. Hovorkyňa divadla v piatok potvrdila pravosť videozáznamu.

Urin vlani krátku po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu spolu s ďalšími predstaviteľmi z oblasti kultúry podpísal vyhlásenie žiadajúce ukončenie vojny. Mnohí umelci pôsobenie v Boľšom teatre pre vojnu a západné sankcie ukončili buď na základe vlastného rozhodnutia alebo vynútene.

Urin divadlo viedol od roku 2013. Ruské médiá už v predchádzajúcich dňoch uviedli, že by ho mohol nahradiť Gergijev.