Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

Moskovský súd revidoval rozsudok nad opozičným aktivistom Kotovom

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

K. Kotov bol na 4 roky väzenia odsúdený vlani aj na základe svedeckých výpovedí 13 policajtov, ktorí vypovedali, že Kotov sa vlani 10. augusta zúčastnil na úradmi nepovolenej demonštrácii v Moskve.

Moskva 20. apríla (TASR) - Moskovský súd v pondelok zrušil rozsudok, ktorý súd nižšieho stupňa vyniesol nad aktivistom Konstantinom Kotovom, odsúdeným na štyri roky väzenia za porušenie zákona o zhromažďovaní počas vlaňajších protestov v Moskve.

Tento verdikt bol v pondelok zrušený. Moskovský mestský súd však v pondelok Kotova uznal za vinného z opakovaného porušenia zákona o organizovaní verejných zhromaždení a odsúdil ho na rok a pol väzenia, informovala agentúra Interfax.

Kotov bol na štyri roky väzenia odsúdený vlani na jeseň aj na základe svedeckých výpovedí 13 policajtov, ktorí vypovedali, že Kotov sa vlani 10. augusta zúčastnil na úradmi nepovolenej demonštrácii v Moskve, pričom skandoval slogany a poskytoval rozhovory novinárom. Televízny kanál Dožď však našiel záznam Kotovho zadržania: vidno na ňom, ako vychádza zo stanice metra, pričom nič nehovorí ani nekričí, a okamžite je zadržaný policajtmi.

Koncom januára tohto roku ruský ústavný súd na základe Kotovovej žiadosti preskúmal dôkazový materiál a konštatoval pochybenie okresného súdu v Moskve a následne nariadil nové súdne konanie, ktorého výsledok bol oznámený v pondelok.

Líder ruskej opozície Alexej Navaľnyj a jeho prívrženci organizovali vlani v lete v Moskve sériu protestov po tom, ako tamojšia volebná komisia odmietla - pre údajné formálne nedostatky - zaregistrovať ako kandidátov komunálnych volieb viacerých obľúbených komunálnych politikov hlásiacich sa k opozícii alebo nezávislých kandidátov.

Tieto protesty proti vedeniu Moskvy i proti politike Kremľa voči opozícii sa konali počas viacerých víkendov, pričom boli najväčšie za posledných takmer desať rokov.

Niekoľko demonštrantov, ktorí boli počas nich zadržaní, bolo odsúdených na dlhé tresty väzenia za údajné útoky na verejného činiteľa.

V mnohých prípadov sa pritom za útok vydával aj dotyk či hodenie prázdnej plastovej fľaše smerom ku kordónu policajtov.

Ruský prezident Vladimir Putin tieto prísne tresty obhajoval ako prevenciu pred stupňovaním pouličných násilností.