Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Moskva zareaguje na odobratie akreditácií 8 ruským diplomatom pri NATO

Na archívnej snímke hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová. Foto: TASR/AP

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok na brífingu v Moskve vyhlásila, že tento krok NATO Moskvu "udivil, ale neprekvapil"

Moskva 7. októbra (TASR) - Moskva bude reagovať na rozhodnutie Severoatlantickej aliancie, ktorá v stredu oznámila svoje rozhodnutie o odobratí akreditácie ôsmim členom Stálej misie Ruska pri NATO v Bruseli na základe podozrenia, že v utajení pracovali pre ruské tajné služby.

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová vo štvrtok na brífingu v Moskve vyhlásila, že tento krok NATO Moskvu "udivil, ale neprekvapil". Spresnila, že "udivil svojou aroganciou, pretože nebolo uvedené žiadne oficiálne vysvetlenie dôvodov". Dodala, že "súčasne sa v médiách začala (...) ohováračská kampaň", charakteristická množstvom „pochybných tvrdení a dezinformácií, ktoré odzneli prostredníctvom NATO".

"Neochota NATO interagovať sa stala definitívne a neodvolateľne evidentnou. Z toho budeme vychádzať, keď budeme zvažovať odvetné reakcie - a tie prídu," ubezpečila Zacharovová.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg vo štvrtok v Bruseli vysvetlil, že rozhodnutie znížiť počet zamestnancov ruskej misie pri NATO nesúvisí s konkrétnymi udalosťami.

"Zrušili sme akreditáciu ôsmim členom ruskej (Stálej) misie pri NATO, ktorí pracovali ako tajní spravodajskí dôstojníci. Toto rozhodnutie nesúvisí so žiadnymi konkrétnymi udalosťami," uviedol podľa agentúry Interfax na tlačovej konferencii.

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov vo štvrtok na margo tohto rozhodnutia NATO vyhlásil, že "takmer úplne podkopáva vyhliadky na normalizáciu vzťahov medzi Ruskom a alianciou".

Námestník ruského ministra zahraničných vecí Alexandr Gruško sa tiež vyjadril, že po tomto rozhodnutí nemožno veriť vyhláseniam lídrov NATO o dialógu s Ruskom a dôležitosti deeskalácie vzťahov.