Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Líbyjský premiér Sarrádž sa odmietol stretnúť s maršalom Haftarom

Šéf líbyjskej vlády jednoty Fájiz Sarrádž Foto: TASR AP

O dobytie hlavného líbyjského mesta sa Haftar so svojimi oddielmi usiluje už od vlaňajšieho apríla. On sám podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.

Káhira 13. januára (TASR) - Líbyjský predseda vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž sa odmietol v Moskve stretnúť s veliteľom protivládnych jednotiek, poľným maršalom Chalífom Haftarom. Informoval o tom v pondelok predseda Najvyššej štátnej rady Chálid al-Mišrí.

"Odmietame akékoľvek stretnutie s Haftarom. Nebudeme za žiadnych okolností súhlasiť s tým, aby sme s ním sedeli za jedným stolom," konštatoval al-Mišrí a dodal, že "rokovania v Moskve sa uskutočňujú s našimi tureckými a ruskými priateľmi".

Ruské ministerstvo zahraničných vecí v pondelok uviedlo, že Sarrádž a Haftar sa zúčastnia rokovaní v Moskve pod záštitou ministerstiev obrany a zahraničných vecí Ruska a Turecka, pripomína agentúra TASS. V nedeľu večer al-Mišrí povedal, že v Moskve možno dôjde k podpisu dohody o prímerí.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a taliansky premiér Giuseppe Conte vyzvali v pondelok na stretnutí v Ankare na trvalé prímerie v Líbyi. Podľa Erdogana rokovania v Moskve prebiehajú "pozitívnym spôsobom".

Turecký prezident tiež uviedol, že sa zúčastní na medzinárodnej konferencii o Líbyi, ktorá by sa mala konať 19. januára. Dodal, že rozhovory v Moskve "vytvárajú podmienky pre summit o Líbyi v Berlíne".

Prímerie v Líbyi v reakcii na výzvy Ruska a Turecka začalo platiť v nedeľu po tom, ako s ním súhlasili aj Haftarove sily, ktoré vedú ofenzívu proti Sarrádžovej vláde v Tripolise, uznávanej Organizáciou Spojených národov.

O dobytie hlavného líbyjského mesta sa Haftar so svojimi oddielmi usiluje už od vlaňajšieho apríla. On sám podporuje konkurenčnú vládu sídliacu v Tobruku na východe Líbye.