Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Moskva: Medvedev publikoval ďalší článok o vojne a budúcnosti Ruska

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Väčšina článku je podľa RFE/RL zároveň venovaná zdôvodneniu nevyhnutnosti tejto vojny, ktorej pôvod vidí Medvedev v rozpade Sovietskeho zväzu.

Moskva/Praha 27. februára (TASR) - Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvedev, ktorý od začiatku invázie ruskej armády na Ukrajinu vystupuje ostro proti Kyjevu i Západu, sa vo svojom najnovšom článku opäť vyhráža jadrovou apokalypsou, ak Rusko vo vojne s Ukrajinou prehrá.

O obsahu článku, ktorý vyšiel v ruskom denníku Izvestija, informovala v pondelok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

Väčšina článku je podľa RFE/RL zároveň venovaná zdôvodneniu nevyhnutnosti tejto vojny, ktorej pôvod vidí Medvedev v rozpade Sovietskeho zväzu.

Tému možného rozpadu Ruska pertraktujú ruskí lídri už druhý deň po sebe - cez víkend bol totiž odvysielaný rozhovor s prezidentom Vladimirom Putinom, ktorý obvinil Západ, že sa Rusko snaží rozdeliť, pripomína RFE/RL.

Západní lídri pritom zdôrazňujú, že ich podpora Ukrajine nemá za cieľ rozpad Ruska. Moskvu však zároveň obviňujú z imperiálnej politiky voči Ukrajine i ďalším susedným krajinám.

Medvedev vo svojom článku argumentuje poznatkami z dejín, keď po rozkvete impéria a jeho zlatom veku vývoj vždy spel k rovnakému koncu: "rozpadu a vojne alebo vojne a rozpadu".

Toto sa podľa Medvedeva stalo aj Sovietskemu zväzu, len v oneskorenej verzii. Podľa neho sa vojna mohla začať skôr - už v 90. rokoch, či v prvých dvoch desaťročiach 21. storočia.

Za body, z ktorých niet návratu, možno podľa Medvedeva považovať dva dátumy: jeseň roku 2008, "keď západný svet podporil agresiu Gruzínska proti osetskému ľudu", a jar roku 2014, keď obyvatelia Krymu v referende vyjadrili svoju vôľu "vrátiť sa do svojej historickej vlasti" - Ruska.

K tzv. špeciálnej vojenskej operácii, ako v Rusku označujú inváziu ruskej armády na Ukrajinu, viedla napokon "nutkavá túžba roztrhať našu krajinu," tvrdí Medvedev.

Ruský exprezident vo svojom článku píše, že ak sa so všetkou vážnosťou nastolí otázka samotnej existencie Ruska, nebude sa riešiť na ukrajinskom fronte, ale skôr spolu s ďalšou existenciou celej ľudskej civilizácie.

Ruský exprezident objasňuje, že dodávky západných zbraní ukrajinskej armáde a neochota vyjednávať vedú k situácii, "keď prehrajú všetci", a k "apokalypse, keď na terajší život bude treba na stáročia zabudnúť."

Medvedev tvrdí, že Rusko takýto stav nedovolí. "Prísľubom budúcnosti pre celý svet je pokojná sila našej krajiny a autorita jej partnerov," píše sa v článku.

V čase, keď Medvedev pôsobil ako ruský prezident (2008-2012), vystupoval na ruské pomery relatívne umiernene a boli mu pripisované dokonca liberálne tendencie. V súčasnosti sa však svojimi provojnovými vyhláseniami zaraďuje medzi hlavných kremeľských "jastrabov".