Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Vykoľajenie moskovského metra už má 21 obetí, vyše 120 zranených

Záchranári a policajti vynášajú zranených v moskovského metra potom, ako sa vykoľajila súprava medzi stanicami 15. júla 2014. Foto: TASR/AP

Ruský minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov podľa agentúry ITAR-TASS uviedol, že teroristický útok ako možnú príčinu nehody vylúčili.

Moskva 15. júla (TASR) - Záchranná operácia v moskovskom metre, kde sa vykoľajili tri vozne súpravy, trvala vyše 12 hodín. Evakuovali vyše 1000 ľudí. Počet obetí stanovili na najmenej 21. Zo 136 hospitalizovaných je najmenej 42 vo vážnom stave. Podľa agentúry AP sú medzi obeťami aj občania Číny a Tadžikistanu.

K vykoľajeniu vozňov došlo na linke Arbatsko-Pokrovskaja, medzi stanicami Park Pobedy a Slavianskij buľvar. Príčina nešťastia nie je zatiaľ známa. Úrady vraj nemajú podozrenie, že išlo o útok.

Podľa vyšetrovateľov mohla nehodu spôsobiť porucha na jednom z vozňov alebo aj klesnutie železničného podložia. Hovorca Vyšetrovacieho výboru Ruskej federácie Vladimir Markin uviedol, že predchádzajúce správy o výpadku prúdu, následnom spustení alarmu a prudkom zastavení súpravy boli nesprávne.

Šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý je momentálne na návšteve v Brazílii, nariadil dôkladné vyšetrovanie "príčin udalosti" a nariadil Vyšetrovaciemu výboru začať trestné stíhanie.

Moskovský primátor Sergej Sobianin vyhlásil, že nemenovaní predstavitelia nebudú len prepustení z funkcií, ale aj obvinení zo zločinov. Nespresnil však, z akých.



Putin nariadil vyšetrovanie tragédie v moskovskom metre
Najmenej 21 ľudí zahynulo a vyše 120 utrpelo zranenia pri dnešnom vykoľajení troch vozňoch súpravy moskovského metra. Šéf Kremľa Vladimir Putin, ktorý je momentálne na návšteve v Brazílii, nariadil vyšetrovanie nešťastia.

K vykoľajeniu vozňov došlo na Arbatsko-Pokrovskej linke, medzi stanicami Park Pobedy a Slavianskij buľvar. Podľa agentúry Reuters úrady nemajú podozrenie, že išlo o útok.

Ministerstvo pre mimoriadne situácie uviedlo, že záchranári evakuovali z miesta tragédie vyše 1000 ľudí. Zranených vyniesli na nosidlách von cez obe stanice metra. Vrtuľníky odvážali najťažšie zranených do nemocníc. Podľa ministerstva zdravotníctva je zo 129 zranených ľudí 42 vo vážnom stave.

Vyšetrovací výbor Ruskej federácie, ktorý sa priamo zodpovedá Putinovi, začal vyšetrovanie prípadu pre podozrenie z nedodržania bezpečnostných pokynov, hoci príčina tragédie ešte nie je známa.

Galéria: Záchrana zranených po vykoľajení súpravy metra v Moskve





K vykoľajeniu vozňov došlo na Arbatsko-Pokrovskej linke, medzi stanicami Park Pobedy a Slavianskij buľvar. Park Pobedy je najhlbšie položená stanica metra v Moskve - v hĺbke až 84 metrov - čo záchranárom zvlášť sťažilo prácu.

Ruský minister pre mimoriadne situácie Vladimir Pučkov podľa agentúry ITAR-TASS uviedol, že teroristický útok ako možnú príčinu nehody vylúčili. Policajné zdroje tiež popreli tvrdenia, že medzi spomenutými dvoma stanicami metra došlo k výbuchu a uviedli, že príčinou vykoľajenia bolo zlyhanie ľudského faktora. Príslušné úrady už začali vyšetrovanie v prípade porušenia podmienok dopravnej bezpečnosti.

Kým menej závažné nehody sú v moskovskom metre pomerne bežným javom, k haváriám so smrteľnými následkami dochádza iba zriedka, pripomína agentúra AP.