Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Moskva obviňuje Kyjev z ostreľovania Záporožskej jadrovej elektrárne

Iustračné foto. Foto: TASR/AP

Ukrajinská strana uviedla, že elektráreň ostreľovali Rusi a poškodili vysokonapäťové vedenie do susednej tepelnej elektrárne, oznámila ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom.

Kyjev/Moskva 5. augusta (TASR) - Moskva a Kyjev sa navzájom obviňujú z ostreľovania ukrajinskej Záporožskej jadrovej elektrárne, ktorú okupujú ruskí vojaci. V piatok to uviedla agentúra DPA.

Niekoľko ruských tlačových agentúr v piatok popoludní informovalo, že elektráreň ostreľovala ukrajinská armáda. Pritom sa odvolávali na správu Rusmi okupovaného mesta Enerhodar, v ktorom sa jadrová elektráreň nachádza. Poškodili dve elektrické vedenia a vypukol požiar, dodávali ruské agentúry. Informácie nebolo možné nezávislé overiť.

Ukrajinská strana uviedla, že elektráreň ostreľovali Rusi a poškodili vysokonapäťové vedenie do susednej tepelnej elektrárne, oznámila ukrajinská štátna jadrová spoločnosť Enerhoatom. Odstavený bol jeden blok jadrovej elektrárne.

Starosta Enerhodaru Dmytro Orlov, ktorý pred ruskou okupáciou ušiel, varoval obyvateľov mesta, že obytné štvrte sú ostreľované práve z priestorov jadrovej elektrárne. Približne 50-tisícový Enerhodar okupujú ruské sily od marca.