Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Moskva obviňuje Nórsko z blokovania dovozu tovaru na Špicbergy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Naznačili sme, že nepriateľské akcie proti Rusku nevyhnutne povedú k primeraným odvetným opatreniam, uviedol rezort ruskej diplomacie.

Moskva 29. júna (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v stredu oznámilo, že si predvolalo nórskeho chargé d'affaires v Moskve a obvinilo Oslo z blokovania prístupu na súostrovie Špicbergy (Svalbard) v Severnom ľadovom oceáne. TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Požiadali sme, aby nórska strana problém čo najskôr vyriešila. Naznačili sme, že nepriateľské akcie proti Rusku nevyhnutne povedú k primeraným odvetným opatreniam," uviedol rezort ruskej diplomacie.

Ministerstvo dodalo, že obmedzenia zavedené Nórskom narušili činnosť ruského generálneho konzulátu na Špicbergoch a tamojšej ruskej uhoľnej osady. Vozidlá s dodávkami potravín a zdravotníckeho materiálu na Špicbergy podľa rezortu uviazli na hraniciach.

Na základe dohody z roku 1929 má Nórsko zvrchovanosť nad Špicbergami, ale ostatné signatárske krajiny majú právo ťažiť a využívať jeho prírodné bohatstvo.