Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Moskva odmietla povoliť výstavu venovanú storočnici Andreja Sacharova

Ruský vedec a bojovník za občianske práva Andrej Dmitrijevič Sacharov foto z archívu. Foto: TASR/ARCHÍV TASR

Výstava mala zhŕňať fotografie Sacharova zhotovené sovietskymi a ruskými fotografmi, ako aj citáty z jeho pamätí, článkov a prejavov.

Moskva 18. mája (TASR) - Vedenie ruského hlavného mesta Moskva odmietlo povoliť výstavu pri príležitosti stého výročia narodenia zosnulého sovietskeho ľudskoprávneho aktivistu a nositeľa Nobelovej ceny Andreja Sacharova.

Informovala o tom v pondelok stanica Slobodná Európa (RFE/RL).

Výstava, plánovaná Sacharovovým centrom v Moskve, mala niesť názov "Andrej Dmitrijevič Sacharov: Úzkosť a nádej" a pôvodne ju mali otvoriť 17. mája, päť dní pred 100. výročím Sacharovovho narodenia, ako súčasť pouličných podujatí v Moskve.

Výstava mala zhŕňať fotografie Sacharova zhotovené sovietskymi a ruskými fotografmi, ako aj citáty z jeho pamätí, článkov a prejavov.

Moskovské oddelenie kultúry 23. marca oznámilo, že je pripravené poskytnúť materiálne zabezpečenie pre výstavu. Sacharovovo centrum však uviedlo, že návrh výstavy, ktorý bol predložený ministerstvu kultúry, zamietli.

Podľa vyjadrenia predstaviteľa rezortu kultúry bol obsah plánovanej výstavy "neprijateľný".

"Považujeme toto rozhodnutie za hanebné. Andrejovi Dmitrijevičovi Sacharovovi nehrozí historické zabudnutie, ale úrady v Moskve sa snažia umlčať odkaz jedného z najväčších synov Ruska," uviedlo centrum vo vyhlásení.

Jadrový fyzik Andrej Sacharov sa narodil 21. mája 1921 v Moskve. V roku 1975 získal Nobelovu cenu za mier za obhajobu ľudských práv a za snahy o jadrové odzbrojenie.