Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Moskva odmietla protest Tokia voči návšteve premiéra na Kurilách

Ruský premiér Michail Mišustin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Japonský rezort diplomacie si v pondelok predvolal Galuzina, aby mu v súvislosti s uvedenou cestou vyjadril protest.

Tokio 26. júla (TASR) - Ruský veľvyslanec v Tokiu Michail Galuzin v pondelok novinárom povedal, že Moskva odmieta protest Japonska v súvislosti s návštevou ruského premiéra Michaila Mišustina na Kurilských ostrovoch. Informovala o tom agentúra Kjódo.

Japonský rezort diplomacie si v pondelok predvolal Galuzina, aby mu v súvislosti s uvedenou cestou vyjadril protest.

Mišustin je podľa TASS momentálne na návšteve ruského Ďalekého východu a Sibíri. Program jeho pracovnej cesty sa začal na Kurilskom súostroví, konkrétne na ostrove Iturup.

Hovorca japonskej vlády Kacunobu Kató predtým vyhlásil, že Japonsko podá voči "poľutovaniahodnej" návšteve ruského premiéra na Iturupe protestnú nótu. Po tom, čo sa objavili správy o príprave návštevy, Japonsko viackrát "rôznymi diplomatickými kanálmi" naliehalo na Rusko, aby ju zrušilo, uviedol hovorca Kató.

Rusko a Japonsko vedú dlhoročný spor o štyri najjužnejšie ostrovy Kurilského súostrovia, na ktoré si obe robia územné nároky. Japonsko tieto ostrovy nazýva Severné teritóriá, zatiaľ čo Rusko ich volá Južné Kurily. Ostrovy anektoval v roku 1945 Sovietsky zväz, avšak spor o ne zabránil Moskve a Tokiu, aby po druhej svetovej vojne podpísali mierovú zmluvu.