Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Moskva odsúdila vyhlásenie USA o sankciách voči Iránu ako protizákonné

Ruský prezident Vladimir Putin, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Svet nie je americká počítačová hra, tvrdí Rusko, obviňujúc Washington, že sa každému snaží nanútiť svoje videnie sveta, približuje AFP.

Moskva 20. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí v nedeľu odsúdilo vyhlásenie Spojených štátov o znovuzavedení sankcií Organizácie Spojených národov voči Iránu. Podľa Moskvy nestojí táto jednostranná deklarácia Washingtonu na právnom základe.

"Protizákonné iniciatívy a akcie Spojených štátov nemôžu mať, samozrejme, pre ostatné krajiny medzinárodne platné právne dôsledky," napísal rezort diplomacie vo svojom komuniké.

Rusko - kľúčový spojenec Iránu - obviňuje Washington, že v tomto prípade "zinscenoval divadlo", pretože podľa Moskvy najnovšie vyhlásenie Spojených štátov nezodpovedá realite.

"Svet nie je americká počítačová hra," tvrdí Rusko, obviňujúc Washington, že sa každému snaží nanútiť svoje videnie sveta, približuje AFP.

Spojené štáty zároveň v sobotu prisľúbili potrestať každú členskú krajinu OSN, ktorá by protiiránske sankcie porušila. Podľa analýzy agentúry AP však týmto krokom Washington riskuje zvýšenie svojej izolácie i medzinárodného napätia.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v uvedenej deklarácii Štátneho departmentu spresnil, že sankcie sú opäť v platnosti od soboty 20.00 h washingtonského času (nedele 02.00 h SELČ).

Washington je však v otázke sankcií voči Teheránu takmer osamotený: okrem Ruska toto vyhlásenie spochybňujú aj Čína či európski spojenci Spojených štátov.