Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Moskva pre vojnu na Ukrajine upustí od silvestrovského ohňostroja

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moskovská samospráva predtým uskutočnila online hlasovanie, kde sa obyvateľov pýtala, či organizovať silvestrovské oslavy napriek vojne, píše DPA.

Moskva 18. novembra (TASR) - V dôsledku pretrvávajúcej vojny na Ukrajine plánuje samospráva ruskej metropoly Moskva nadchádzajúce silvestrovské oslavy zorganizovať v skromnejšom duchu než po uplynulé roky, informuje TASR s odvolaním sa na správu agentúry DPA.

"Považujeme tento rok za rozumné upustiť od organizovania ohňostrojov a veľkých pouličných koncertov," uviedol starosta Moskvy Sergej Sobianin v piatok na sociálnych sieťach. Zároveň však prisľúbil, že mesto bude slávnostne vyzdobené.

Moskovská samospráva predtým uskutočnila online hlasovanie, kde sa obyvateľov pýtala, či organizovať silvestrovské oslavy napriek vojne, píše DPA. Hlasovalo 300.000 Moskovčanov a 80 percent z nich sa vyslovilo v prospech osláv. Viac než polovica opýtaných by však uprednostnila obmedzenie ich rozsahu a upustenie od veľkých koncertov.

V septembri ešte Moskva vo veľkom rozsahu oslavovala výročie založenia mesta, čo si vyslúžilo kritiku preto, že v tom čase boli ruské jednotky vytláčané z Charkovskej oblasti na východe Ukrajiny.

Z dôvodu čoraz zreteľnejších problémov, ktorým Rusko v útočnej vojne proti Ukrajine čelí, mnoho ruských miest od silvestrovských osláv úplne upustilo alebo obmedzilo ich rozsah.