Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Moskva privítala Macronov návrh na vytvorenie bezpečnej zóny v Kábule

Na archívnej snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron. Foto: TASR/AP

Macron v nedeľu oznámil, že Francúzsko a Británia budú v pondelok naliehať na OSN, aby pracovala na vytvorení tejto bezpečnej zóny v snahe zaistiť pokračovanie humanitárnej pomoci.

Moskva 30. augusta (TASR) - Moskva v pondelok privítala návrh francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, ktorý spočíva vo vytvorení "bezpečnej zóny" v Kábule s cieľom ochrany humanitárnych operácií. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

"Toto je určite návrh, o ktorom sa musí diskutovať," uviedol hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Macron v nedeľu oznámil, že Francúzsko a Británia budú v pondelok naliehať na OSN, aby pracovala na vytvorení tejto bezpečnej zóny v snahe zaistiť pokračovanie humanitárnej pomoci. Podľa francúzskeho prezidenta takáto zóna medzinárodnému spoločenstvu "umožní vyvíjať nátlak na Taliban", ktorý prevzal kontrolu nad väčšinou územia Afganistanu vrátane hlavného mesta Kábul.

Peskov podľa AFP tiež v pondelok povedal, že je "predčasné" diskutovať o zmene štatútu Talibanu v Rusku, ktorý je tam považovaný za teroristickú organizáciu. "Je potrebné sledovať prvé kroky, ktoré nová vláda podnikne," dodal hovorca.

Generálny tajomník OSN António Guterres zvolal na pondelok rokovanie o súčasnej chaotickej situácii v Afganistane, na ktorom sa zúčastnia stáli členovia Bezpečnostnej rady OSN – Čína, Francúzsko, Rusko, Británia a USA.