Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Moskva: Ruské sily dobyli dedinu Berestove v Charkovskej oblasti

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

V uplynulých mesiacoch ruské jednotky zaznamenali územné zisky na viacerých úsekov rozľahlej frontovej línie na východe Ukrajiny.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Moskva 26. mája (TASR) - Ruské jednotky dobyli dedinu Berestove v Charkovskej oblasti na severovýchode Ukrajiny. Agentúra Reuters o tom informovala podľa správy ruskej TASS, ktorá sa odvolávala na ruské ministerstvo obrany.

Ruské sily "v rámci úspešných bojových akcií oslobodili dedinu Berestove v Charkovskej oblasti," píše sa vo vyhlásení ruského ministerstva. Berestove leží na východnej frontovej línii neďaleko ukrajinskej Luhanskej oblasti, ktorú takmer celú ovládajú Rusi.

V uplynulých mesiacoch ruské jednotky zaznamenali územné zisky na viacerých úsekov rozľahlej frontovej línie na východe Ukrajiny. Pred vyše dvomi týždňami spustili novú pozemnú ofenzívu v pohraničnej Charkovskej oblasti a odvtedy sa pokúšajú preniknúť hlbšie.

Ukrajinským jednotkám sa medzičasom podarilo spomaliť postup ruských jednotiek, ale ťažké boje na novom fronte pokračujú. Vojenskí experti hovoria, že cieľom nového útoku ruskej armády je pripútať ukrajinské jednotky na obranu jednej časti frontu a paralelne s tým vysunúť vpred ruské delostrelectvo tak, aby malo mesto Charkov na dostrel.

Druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkov je opakovane terčom ruských útokov. V sobotu tam ruské navádzané bomby zasiahli hypermarket, ktorý si vyžiadal najmenej 14 obetí na životoch a desiatky zranených. Deň predtým pri údere na vydavateľstvo zahynulo sedem osôb.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj prostredníctvom videa v sobotu upozornil, že Moskva zhromažďuje svoje jednotky pre nové "ofenzívne akcie" severozápadne od Charkova pozdĺž rusko-ukrajinskej hranice.