Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Moskva: Ruskí mierotvorcovia zastavili potýčku v Náhornom Karabachu

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Enkláva Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, väčšinu z jeho 120.000 obyvateľov však tvoria Arméni. Od Azerbajdžanu sa odštiepil počas prvej vojny v 90. rokoch.

Moskva 6. marca (TASR) - Rusko v pondelok vyhlásilo, že jeho mierovým jednotkám sa podarilo zastaviť prestrelku medzi Azerbajdžancami a Arménmi v spornom Náhornom Karabachu, ku ktorej došlo v nedeľu a zahynulo pri nej päť osôb. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Proarménske separatistické orgány na margo víkendového incidentu uviedli, že "sabotážna skupina azerbajdžanských ozbrojených síl spustila paľbu na auto patriace pasovému a vízovému oddeleniu polície".

Azerbajdžanské ministerstvo obrany túto verziu poprelo a uviedlo, že jeho jednotky sa snažili zastaviť vozidlá so zbraňami, keď "sa strieľalo na azerbajdžanských vojakov".

"Vďaka úsiliu príslušníkov ruských mierových jednotiek sa potýčku podarilo zastaviť," uviedol vo vyhlásení ruský rezort diplomacie.

Enkláva Náhorný Karabach je medzinárodne uznanou súčasťou Azerbajdžanu, väčšinu z jeho 120.000 obyvateľov však tvoria Arméni. Od Azerbajdžanu sa odštiepil počas prvej vojny v 90. rokoch. Obe tieto postsovietske republiky viedli o Náhorný Karabach už dve vojny.

Snahy medzinárodného spoločenstva o trvalé mierové urovnanie tohto konfliktu zatiaľ neboli úspešné.

Rusko vyslalo do oblasti mierové jednotky v roku 2020. Stalo sa tak v súlade s dohodou o prímerí medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktorú sprostredkovala práve Moskva. Jerevan však Rusko obviňuje z toho, že jeho mierová misia v Karabachu zlyhala.