Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Moskva si predvolala Pierra Levyho pre rusofóbne konanie Paríža

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Zdroj z francúzskej diplomacie vtedy pre AFP označil ruskú verziu udalostí za nepresnú.

Moskva 18. septembra (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v pondelok predvolalo francúzskeho veľvyslanca Pierra Levyho, aby tak protestovalo voči konaniu francúzskych úradov počas nedávneho summitu G20 v indickom Naí Dillí. TASR o tom informuje podľa správ stanice Sky News a agentúry AFP.

Ruský rezort diplomacie informoval, že spravodajcom ruských médií vrátane štátnej agentúry RIA Novosti bol počas zmieneného summitu "hrubo odmietnutý" vstup na tlačovú konferenciu francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona v Naí Dillí, pričom francúzske úrady sa im údajne snažili skonfiškovať telefóny. Ministerstvo označilo takéto konanie za "diskriminačné a otvorene rusofóbne"

Ruský rezort diplomacie informoval, že francúzske úrady "boli požiadané, aby prestali vyvíjať nátlak a diskriminovať a nálepkovať nežiaduce médiá" a aby sa k "ruskými médiám správali rovnako, ako sa v Rusku správajú k francúzskym novinárom".

Zdroj z francúzskej diplomacie vtedy pre AFP označil ruskú verziu udalostí za nepresnú. "Museli sme odmietnuť asi tridsať novinárov všetkých národností pre nedostatok miesta v miestnosti," povedal. Spravodajca AFP taktiež potvrdil, že miestnosť bola plná, a nie všetkým novinárom sa podarilo na konferenciu dostať.

AFP pripomína, že Rusko dlhodobo obviňuje Francúzsko z diskriminácie svojich novinárov. Paríž pobúril okrem iného Moskvu tým, že odmietol udeliť akreditáciu pre ruskú štátnu televíznu stanicu RT (niekdajšiu Russia Today).

Samotný Macron počas návštevy prezidenta Vladimira Putina vo Francúzsku v roku 2017 obvinil RT a ruskú agentúru Sputnik zo zverejňovania klamstiev, ktorých sa podľa jeho slov dopustili počas kampane pred prezidentskými voľbami vo Francúzsku. Podľa jeho vtedajších slov sa nesprávali ako médiá, ale ako orgány vplyvu a propagandy.