Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 17. jún 2024Meniny má Adolf
< sekcia Zahraničie

Moskva si predvolala poľského diplomata pre zatvorenie ruskej školy

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Starosta Varšavy Rafal Trzaszkowski povedal, že škola nemá žiadny diplomatický štatút a nechráni ju žiadna imunita.

Moskva 2. mája (TASR) — Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo chargé d'affaires poľského veľvyslanectva v Moskve Jaceka Šladewského. Dôvodom je sobotňajšie zatvorenie školy pre deti ruských diplomatov, ktorú prevádzkovala ruská ambasáda vo Varšave. S odvolaním sa na ruské médiá o tom informovala agentúra AFP.

Spor o viacpodlažnú budovu zo 70. rokov, ktorú obyvatelia Varšavy prezývajú "špiónske hniezdo", pretrváva už rok. "Táto budova patrí varšavskej radnici," vyhlásil pre AFP hovorca poľského ministerstva zahraničných vecí Lukasz Jasina s tým, že k zatvoreniu školy mesto pristúpilo na základe rozhodnutia súdneho exekútora.

Starosta Varšavy Rafal Trzaszkowski povedal, že škola nemá "žiadny diplomatický štatút a nechráni ju žiadna imunita".

Poľskí predstavitelia navyše tvrdia, že existuje obrovský rozdiel v počte budov využívaných na diplomatické účely, ktoré mala Varšava k dispozícii v Rusku a Rusko v Poľsku, píše AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov uviedol, že tento krok Varšavy porušuje medzinárodné dohody a avizoval tvrdú reakciu. Vzťahy medzi Poľskom a Ruskom podľa neho "nečaká nič dobré“ a poľské úrady "zachvátila rusofóbia".