Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Moskva si s Ukrajinou vymenila 214 zajatcov vrátane obrancov Mariupola

Ukrajinskí vojaci so zbraňami neďaleko Charkova v sobotu 26. februára 2022, archívne foto. Foto: TASR/AP

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak informoval, že až 74 prepustených ukrajinských bojovníkov bolo v apríli a máji obrancami ostreľovaného oceliarenského komplexu Azovstaľ.

Moskva 3. novembra (TASR) - Rusko a Ukrajina si vo štvrtok vymenili dovedna 214 vojnových zajatcov - každá zo strán ich prepustila 107. Mnohí z prepustených Ukrajincov sú zranení bojovníci, ktorí sa svojho času pokúšali pred ruskými silami ubrániť ukrajinské prístavné mesto Mariupol, informuje agentúra Reuters.

Ruské ministerstvo obrany uviedlo, že Ukrajina prepustila 107 ruských vojakov, ktorí budú prevezení do Moskvy, kde im bude poskytnutá "nevyhnutná lekárska a psychologická pomoc".

Vedúci kancelárie ukrajinského prezidenta Andrij Jermak zase informoval, že až 74 spomedzi dovedna 107 prepustených ukrajinských bojovníkov bolo v apríli a máji obrancami ostreľovaného oceliarenského komplexu Azovstaľ, ktorý bol dejiskom posledných bojov v Rusmi obliehanom v ukrajinskom prístavnom meste Mariupol.

"Podarilo sa nám výmenou získať ťažko zranených (bojovníkov) z Mariupola vrátane tých, ktorí sú pripútaní na lôžko, chlapcov s ranami od šrapnelov na rukách aj nohách, strelnými ranami v rôznych častiach tela. Sú medzi nimi ľudia s amputovanými končatinami, aj takí, ktorí si necítia časť tváre, či (iní) s infikovanými ranami," uviedol.

Výmenu zajatcov už predtým avizoval na platforme Telegram líder samozvanej proruskej Doneckej ľudovej republiky (DĽR) Denis Pušilin. Uvádzal vtedy, že z celkového počtu 107 prepustených má byť až 65 ľudí z Doneckej a Luhanskej ľudovej republiky.

Predchádzajúca výmena zajatcov sa konala 29. októbra. Kyjev vtedy informoval, že zo zajatia sa na Ukrajinu vrátilo 52 ľudí. Ruské ministerstvo obrany uvádzalo, že prepustených bolo vtedy 50 vojakov, ktorí boli "v zajatí v smrteľnom nebezpečenstve".