Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Moskva si za obmedzenia Litvy predvolala veľvyslanca EÚ v Rusku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev v utorok povedal, že Rusko na nepriateľské akcie Litvy určite zareaguje.

Moskva 21. júna (TASR) - Ruské ministerstvo zahraničných vecí si v utorok predvolalo veľvyslanca EÚ v Moskve Markusa Ederera za "protiruské obmedzenia" v podobe zákazu prepravy ruského tovaru cez územie Litvy do Kaliningradskej oblasti. TASR informuje podľa správy agentúry AFP.

"Bola zdôraznená neprípustnosť takýchto krokov, ktoré narušujú príslušné právne a politické záväzky Európskej únie a vedú k eskalácii napätia,"
uviedol ruský rezort diplomacie vo vyhlásení. Moskva žiada, aby Litva tieto obmedzenia okamžite zrušila.

Ederer po stretnutí s ruskými predstaviteľmi uviedol, že vyzval Moskvu, aby "zachovala pokoj a vyriešila tento problém diplomaticky", uviedla AFP s odvolaním na ruskú agentúru TASS.

Tajomník Rady bezpečnosti Ruskej federácie Nikolaj Patrušev v utorok povedal, že Rusko na nepriateľské akcie Litvy určite zareaguje. Moskva podľa jeho slov pripravuje "adekvátne opatrenia", ktoré budú prijaté čoskoro. "Ich dôsledky budú mať veľmi negatívny dosah na obyvateľstvo Litvy," dodal.

Kaliningradská oblasť, ktorá sa nachádza medzi Poľskom a Litvou, je mimoriadne militarizovaná. Tento región na pobreží Baltského mora je základňou ruskej Baltskej flotily, približuje AFP. Moskva tvrdí, že tam rozmiestnila balistické rakety typu Iskander, ktoré môžu niesť jadrové hlavice.