Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Moskva: Summit NATO je dôkazom, že Aliancia chce „zadržiavať“ Rusko

Prezidentka SR Zuzana Čaputová (v prednom rade prvá sprava) a lídri krajín členských štátov Severoatlantickej aliancie (NATO) pózujú na spoločnej fotografii po oficiálnom privítaní na summite Severoatlantickej aliancie v Madride 29. júna 2022. Foto: TASR/AP

Je to práve Aliancia, ktorá predstavuje hrozbu pre nás, vyhlásil námestník ruského ministra zahraničných vecí v súvislosti so summitom.

Moskva 29. júna (TASR) - Summit NATO, ktorý v týchto dňoch prebieha v španielskom Madride, slúži ako dôkaz, že Severoatlantická aliancia sa snaží Rusko "zadržiavať", pričom Moskva považuje snahu Fínska a Švédska o vstup do NATO za destabilizujúci faktor. Vyhlásil to v stredu námestník ruského ministra zahraničných vecí Sergej Riabkov. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.

"Summit v Madride potvrdzuje a upevňuje smerovanie tohto bloku k agresívnemu zadržiavaniu Ruska. Toto však našu politiku žiadnym spôsobom neovplyvní, v každom prípade si spoľahlivo a na 100 percent zaistíme našu bezpečnosť," vyhlásil Riabkov.

"Rozšírenie Severoatlantickej aliancie považujeme za čisto destabilizujúci faktor v medzinárodných vzťahoch," dodal námestník ruského ministra Sergeja Lavrova.

Lídri NATO pritom plánujú v stredu oficiálne pozvať Fínsko a Švédsko do NATO po tom, ako Turecko zmenilo postoje a prestalo namietať proti ich pričleneniu k Aliancii.

Viac ako štyri mesiace po tom, ako Rusko vtrhlo na Ukrajinu, sa spojenci z 30-člennej Aliancie zišli v Madride na summite, ktorý šéf NATO Jens Stoltenberg označil za historický a transformačný z hľadisku budúcnosti tejto vojenskej organizácie. Lídri NATO sa totiž na summite plánujú dohodnúť na novej strategickej koncepcii pre Európu v súvislosti s vojnou na Ukrajine.

"Bude osvojený nový strategický koncept, pričom Rusko bude označené za hrozbu pre Alianciu... To nemá nič spoločné s realitou. Je to práve Aliancia, ktorá predstavuje hrozbu pre nás," vyhlásil Riabkov v súvislosti so summitom.