Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Moskva tvrdí, že výbuchy v Belgorode spôsobili ukrajinské rakety

Na archívnej snímke z 1. apríla 2022 ruského ministerstva pre mimoriadne situácie hasiči zasahujú počas mohutného požiaru skladu paliva v ruskom meste Belgorod, ktoré leží asi 40 kilometrov od ukrajinských hraníc. Foto: TASR/AP

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko sa domnieva, že za útokmi na Belgorod stojí samotné Rusko, ktoré sa ich zároveň snaží využiť na propagandistické účely.

Moskva 4. júla (TASR) - Moskva obvinila Ukrajinu z výbuchov, ktoré v nedeľu otriasli ruským mestom Belgorod neďaleko ukrajinských hraníc. Podľa ruského ministerstva obrany boli výbuchy dôsledkom ukrajinského raketového útoku, čo však Kyjev popiera. TASR správu prevzala v pondelok z agentúry Reuters a denníka The New York Times.

"Zdôrazňujem, že tento raketový útok bol úmyselne naplánovaný a namierený na civilné obyvateľstvo ruských miest," vyhlásil hovorca ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

Výbuchy v Belgorode podľa miestnych úradov spôsobili požiar, ktorý poškodil 11 bytoviek a 39 rodinných domov. Pri incidente prišli o život najmenej štyria ľudia a niekoľko ďalších utrpelo zranenia. Podľa gubernátora Belgorodskej oblasti Viačeslava Gladkova explózie aktivovali v meste systém protivzdušnej obrany.

Hovorca ruského rezortu obrany uviedol, že belgorodská protivzdušná obrana zneškodnila tri rakety typu Točka-U, pričom úlomky jednej z nich dopadli na obytné budovy. Dodal, že systém zostrelil aj ozbrojené drony, ktoré údajne mierili k ďalšiemu pohraničnému ruskému mestu Kursk.

Poradca ukrajinského ministerstva vnútra Anton Heraščenko sa domnieva, že za útokmi na Belgorod stojí samotné Rusko, ktoré sa ich zároveň snaží využiť na propagandistické účely.

Toto tvrdenie podporil aj hovorca odeskej oblastnej vojenskej správy Serhij Bratčuk. Podľa neho pochádzajú úlomky rakety, ktoré dopadli na obytné budovy, z ruského protilietadlového systému Pancir, ktorý ukrajinská armáda nepoužíva. Podľa agentúry Reuters nateraz nie je možné tieto tvrdenia nezávisle overiť.