Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Moskva údajne z Krymu odváža odsúdených obyvateľov do Ruska

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym na základe výsledkov sporného referenda, ktoré sa uskutočnilo 16. marca 2014.

Kyjev 16. decembra (TASR) - Obyvateľov Krymu, ktorí boli stíhaní a odsúdení za trestné činy, údajne prevážajú do trestaneckých kolónií v Rusku. Informuje o tom v piatok stanica Sky News citujúc zo správ ukrajinského mediálneho projektu Graty.

Jeden dôchodca bol údajne odsúdený na dva roky v kolónii v Dagestane za znesvätenie pohrebiska ruského vojaka, uvádza zmienené médium na platforme Telegram. Iný obyvateľ Krymu má stráviť 2,5 roka v nemenovanej ruskej kolónii za distribúciu protivojnových letákov.

Dosiaľ sa podľa portálu Graty vie o prinajmenšom siedmich Krymčanoch, ktorí boli poslaní do kolónií v Rusku. Sky News podotýka, že tieto informácie nedokázala nezávisle overiť.

Ako pokračuje TASR, Rusko anektovalo ukrajinský polostrov Krym na základe výsledkov sporného referenda, ktoré sa uskutočnilo 16. marca 2014. Za jeho pripojenie k Rusku hlasovalo 96,77 percenta účastníkov plebiscitu. Ukrajina ani Západ výsledky tohto referenda neuznávajú a Krym považujú naďalej za súčasť Ukrajiny.

Ruský prezident Vladimir Putin svojho času na margo anexie Krymu povedal, že jej zámerom je chrániť etnických Rusov pred "krajne pravicovými extrémistami".