Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 6. máj 2024Meniny má Hermína
< sekcia Zahraničie

Moskva: USA a Británia pomáhali Ukrajine pri útoku na Sevastopol

Dym stúpa z budovy veliteľstva ruskej Čiernomorskej flotily v meste Sevastopol na polostrove Krym po ukrajinskom raketovom útoku v piatok 22. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu častým cieľom ukrajinských útokov.

Moskva 27. septembra (TASR) — Ukrajina vykonala minulotýždňový útok na veliteľstvo ruskej Čiernomorskej flotily v Sevastopole na anektovanom ukrajinskom polostrove Krym v úzkej koordinácii s tajnými službami Spojených štátov a Veľkej Británie. Na stredajšom brífingu to podľa agentúry AFP uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

"Niet najmenších pochýb o tom, že útok bol vopred naplánovaný s využitím prostriedkov západných spravodajských služieb, satelitného vybavenia NATO a prieskumných lietadiel," povedala Zacharovová.

Krymský polostrov, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014, je od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu častým cieľom ukrajinských útokov. Tieto útoky v poslednom čase zosilneli vzhľadom na prísľub Ukrajiny, že Krym získa späť.

Ukrajinské zdroje tvrdia, že pri piatkovom útoku na budovu velenia Čiernomorskej flotily zahynuli alebo utrpeli zranenia desiatky ľudí vrátane vysoko postavených ruských veliteľov. Podľa Kyjeva by medzi obeťami mal byť aj veliteľ flotily admirál Viktor Sokolov, Rusko však tieto tvrdenia poprelo.