Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Moskva zakázala v Rusku vysielanie stanice Deutsche Welle

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

DW je nemecká verejnoprávna rozhlasová a televízna spoločnosť určená na vysielanie v zahraničí a je k dispozícii v 32 jazykoch.

Moskva/Berlín 3. februára (TASR) - Moskva vo štvrtok vydala zákaz vysielania pre nemeckú stanicu Deutsche Welle (DW). Ruské ministerstvo zahraničia nariadilo zatvorenie kancelárie v Moskve a odobratie akreditácií novinárom. Okrem toho "ukončí" satelitné a káblové vysielanie na ruskom území. Ide o reakciu Ruska na zákaz vysielania nemeckojazyčného kanálu ruskej stanice RT v Nemecku (RT DE). Informovali o tom agentúry AFP a DPA.

Kremeľ vo štvrtok zákaz vysielania pre RT DE označil za porušenie slobody prejavu a ruský rezort diplomacie avizoval, že ešte vo štvrtok oznámi odvetné opatrenia, ktoré zavedie voči nemeckým novinárom a médiám pôsobiacim v Rusku, ako aj internetovým platformám, ktoré zastavili vysielanie kanála.

DW je nemecká verejnoprávna rozhlasová a televízna spoločnosť určená na vysielanie v zahraničí. Deutsche Welle je k dispozícii v 32 jazykoch. Satelitná televízia spoločnosti DW pozostáva z kanálov v nemčine, angličtine, španielčine a arabčine. DW je členom ARD, celonemeckého zväzku verejnoprávnych audiovizuálnych inštitúcií.

DW oficiálne sídli v Bonne, kde sa vyrába rozhlasová tvorba. Televízia vysiela výhradne z Berlína. V oboch mestách sa vytvára obsah pre spravodajské webové stránky spoločnosti DW vo viacerých jazykoch. Pre Deutsche Welle pracuje približne 3000 zamestnancov a nezávislých spolupracovníkov zo 60 krajín. Spoločnosť tvrdí, že televízne vysielanie DW si raz za týždeň zapne zhruba 117 miliónov ľudí. Rádiové okruhy počúva zhruba 50 miliónov ľudí po celom svete.