Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Moskva zatiaľ neuvažuje o zmene statusu Talibanu v Rusku

Bojovníci Talibanu hliadkujú na ulici v Kábule, foto z archívu. Foto: TASR/AP

Peskov vysvetlil, že v súčasnej dobe prebieha komplikovaná fáza zahŕňajúca dokončenie evakuácie cudzincov z Afganistanu a Afgancov, ktorí sa rozhodli opustiť krajinu.

Moskva 30. augusta (TASR) - Otázka zmeny statusu afganského hnutia Taliban v Rusku, kde je nelegálne, je predčasná, uviedol v pondelok pre novinárov hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

"Kladenie tejto otázky je nateraz predčasné. Viete, že prezident Vladimir Putin a ministerstvo zahraničných vecí už povedali, že máme tendenciu čakať a počkať si na prvé kroky, ktoré momentálne formované vedenie krajiny urobí. Pripomeňme, že štruktúra vedenia ešte nebola dokončená," povedal Peskov, ktorého citovala agentúra TASS.

Peskov vysvetlil, že v súčasnej dobe prebieha komplikovaná fáza zahŕňajúca dokončenie evakuácie cudzincov z Afganistanu a Afgancov, ktorí sa rozhodli opustiť krajinu. "Prebieha veľmi nebezpečný proces. Súvisí to s prítomnosťou teroristických skupín a živlov na území Afganistanu. Je veľmi dôležité vidieť, aké budú prvé kroky Talibanu pri riadení Afganistanu. Potom možno vyvodiť závery," dodal.

Na snímke ľudia sa pripravujú nastúpiť do lietadla počas evakuácie na medzinárodnom letisku Hamída Karzaja v Kábule 18. augusta 2021.
Foto: TASR/AP


TASS poznamenal, že situácia v Afganistane sa zhoršila po tom, čo americký prezident Joe Biden v apríli oznámil svoje rozhodnutie ukončiť operácie v krajine. Hnutie Taliban urýchlene spustilo rozsiahlu útočnú operáciu a 15. augusta vstúpilo do Kábulu bez toho, aby narazilo na odpor. Metropolu ovládlo v priebehu niekoľkých hodín. Prezident Afganistanu Ašraf Ghaní vzápätí svoju vlasť opustil. Mnoho krajín evakuovalo svojich občanov a zamestnancov ambasád. Taliban prevzal kontrolu nad územím krajiny a nariadil všetkým zahraničným silám odísť do 31. augusta. Varoval, že v opačnom prípade bude ich ďalšia prítomnosť považovaná za ďalšiu okupáciu.