Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Moskva žiada Nemecko o vysvetlenie k slovám Baerbockovej o vojne

Nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková. Foto: TASR/AP

Baerbocková v utorok v Štrasburgu na pôde Rady Európy povedala, že bojujeme vo vojne proti Rusku a nie medzi nami.

Moskva 27. januára (TASR) - Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová v piatok žiadala od nemeckého veľvyslanca vysvetlenie "protichodných" vyjadrení z Berlína o "vojne proti Rusku". TASR správu prevzala z agentúry DPA.

Nemecko podľa Zacharovovej na jednej strane uvádza, že nie je účastníckou stranou vo vojne na Ukrajine, nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková však na druhej strane povedala, že európske krajiny sú vo vojne proti Rusku.

Baerbocková v utorok v Štrasburgu na pôde Rady Európy povedala, že "bojujeme vo vojne proti Rusku a nie medzi nami". Ruské štátne média tieto vyjadrenia prijali ako potvrdenie, že Nemecko a ďalšie členské krajiny EÚ sú priamymi účastníckymi stranami na Ukrajine a bojujú proti Rusku, píše DPA.

Nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz v stredu takéto tvrdenia poprel. Na otázku stanice ZDF, či sa Nemecko a jeho spojenci schválením dodávok tankov priamo nepodieľajú na vojne, odpovedal "nie, v žiadnom prípade". "Nesmie nastať žiadna vojna medzi Ruskom a NATO," dodal. Nemecké ministerstvo zahraničných vecí po Baerbockovej vyjadreniach taktiež zdôraznilo, že Nemecko nie je účastníckou stranou žiadnej vojny.