Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Moskva žiada záruky, že sa obilný koridor nevyužije na vojenské ciele

Ilustračné foto. Foto: TASR - Roman Hanc

Spojené štáty označili požiadavky Moskvy za vydieranie, ktoré sa deje na úkor chudobných rozvojových krajín, informuje agentúra AFP.

Moskva/Washington/Kyjev 31. októbra (TASR) - Rusko žiada od Ukrajiny záruky, že nebude dohodnutý koridor na vývoz obilia využívať na vojenské ciele. Spojené štáty označili požiadavky Moskvy za vydieranie, ktoré sa deje na úkor chudobných rozvojových krajín, informuje agentúra AFP.

"Nie je možné hovoriť o garanciách bezpečnosti žiadnych objektov v danej oblasti, až pokým Ukrajina neprijme ďalšie záväzky, že nebude využívať túto trasu (obilný koridor) na vojenské ciele," uviedlo ruské ministerstvo obrany na aplikácií Telegram.

Zároveň vyzvalo OSN, aby "získala od Ukrajiny záruky, že nebude využívať uvedený humanitárny koridor a ukrajinské prístavy určené na export poľnohospodárskych produktov na nepriateľské kroky voči Rusku," ktoré už vyše osem mesiacov podniká mohutnú vojenskú agresiu voči Ukrajine.

Spojené štáty označili ruské pozastavenie plnenia obilnej dohody a nové požiadavky Moskvy, za vydieranie, ktoré sa deje na úkor chudobných krajín rozvojového sveta.

"Zdá sa, že ide buď o kolektívny trest alebo kolektívne vydieranie. Nejde tu len o spor dvoch krajín. (Pre rozvojové krajiny) je to urgentná a naliehavá otázka," povedal v pondelok novinárom hovorca amerického rezortu diplomacie Ned Price.

Upozornil na to, že v dôsledku neistoty, ktorú vyvolalo ruské pozastavenie plnenia obilnej dohody vyrokovanej OSN a Tureckom, už vo svete stúpli ceny potravín. Moskva svoje rozhodnutie zdôvodnila sobotňajším dronovým útokom na prístav na Kryme.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pondelok - po rozhovoroch s generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom - vyhlásil, že Ukrajina je aj naďalej pripravená obilnú dohodu dodržiavať a byť garantom svetovej potravinovej bezpečnosti.

Kyjev v tejto súvislosti obviňuje Moskvu, že sobotňajší útok na Kryme využila len ako "falošnú zámienku" na obnovenie blokády ukrajinských prístavov a odstúpenie od dohody, s ktorou Kremeľ opakovane vyjadroval nespokojnosť.

Rusko tvrdí, že námorné drony pri sobotňajšom útoku na Kryme využili bezpečný koridor určený na vývoz obilia a že mohli byť vypustené z paluby jednej z civilných lodí prenajatej na vývoz poľnohospodárskych produktov z prístavov Ukrajiny.

OSN v pondelok tieto tvrdenia Moskvy odmietla s tým, že v uvedenom koridore sa v čase sobotňajšieho útoku žiadne takéto plavidlo nenachádzalo. Keď sa takéto lode v koridore nenachádzajú, neposkytuje nijakú ochranu pred vojenskými akciami, zdôraznil námestník generálneho tajomníka OSN pre humanitárne záležitosti Martin Griffiths.