Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Moskvu sužuje rekordná vlna horúčav

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Zvýšenie teplôt zaznamenaných v týchto dňoch v Moskve je bezprecedentné za uplynulých 120 rokov, uviedla meteorologička Marina Makarovová.

Moskva 22. júna (TASR) - Moskvu tento týždeň postihla historická vlna horúčav - teploty dosiahli 120-ročný rekord v dôsledku klimatických zmien, uviedla v utorok ruská meteorologická služba. Informuje o tom agentúra AFP.

V pondelok vystúpila teplota v ruskej metropole na 34,7 stupňa Celzia, čo zodpovedá záznamu pre júnový deň z roku 1901, uviedla meteorologická služba Roshydromet. Služba, ktorá vedie záznamy od roku 1881, predpovedá horúčavy s teplotami nad 35 stupňov Celzia na štvrtok a piatok.

"Zvýšenie teplôt zaznamenaných v týchto dňoch v Moskve je bezprecedentné za uplynulých 120 rokov," uviedla pre AFP meteorologička Marina Makarovová. "Je to kvôli klimatickej zmene," dodala.

Najvyššiu teplotu v Moskve vôbec - viac než 38 stupňov - zaznamenali v júli 2010, keď väčšinu západného Ruska zasiahla mohutná vlna horúčav a rozsiahlych požiarov.

Druhé najväčšie ruské mesto, Petrohrad, zhruba 600 kilometrov severozápadne od Moskvy, tento mesiac tiež čelilo vlne horúčav s teplotami okolo 34 stupňov, čo sú najvyššie namerané hodnoty od roku 1998.

Stúpajúce teploty prispievajú k zničujúcim záplavám a lesným požiarom, ktoré za uplynulých niekoľko rokov pravidelne zasahujú Sibír, píše AFP. Stúpajúce teploty tiež prispievajú k topeniu ruského permafrostu, večne zamrznutej pôdy, ktorá pokrýva zhruba dve tretiny rozsiahleho územia krajiny.

Rusko bude mať z klimatických zmien aj úžitok. Miznutie ľadovej pokrývky na ruskej arktickej námornej trase v Severnom mori umožní predĺženie obdobia tranzitu, uzatvára AFP.