Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Zahraničie

FOTO: Moslimovia po celom svete oslavujú sviatok íd al-fitr

Moslimské dievčatá ukazujú svoje ruky pomaľované henou počas sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán 2. mája 2022 v pakistanskom Pešávare. Foto: TASR/AP

V pondelok skoro ráno sa už zišli tisíce veriacich vo Veľkej mešite v posvätnom meste Mekka v Saudskej Arábii a odriekali špeciálne modlitby určené pre sviatok íd al-fitr.

Káhira 2. mája (TASR) - Množstvo moslimov po celom svete oslavuje v pondelok sviatok íd al-fitr, prvýkrát po zrušení pandemických obmedzení zavedených pred dvoma rokmi. Informácie priniesla tlačová agentúra DPA.

Íd al-fitr sa slávi na konci moslimského pôstneho mesiaca ramadán.

Saudská Arábia, kde sa nachádzajú najposvätnejšie miesta islamu, oficiálne ohlásila, že pondelok je začiatkom trojdňového sviatku íd al-fitr, jedného z najposvätnejších v islamskom kalendári.
Moslimské dievčatá ukazujú svoje ruky pomaľované henou počas sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán 2. mája 2022 v pakistanskom Pešávare.
Foto: TASR/AP

To isté urobilo aj veľa ďalších krajín. Niekoľko ďalších štátov, napríklad Afganistan, však slávilo íd al-fitr už v nedeľu.

Začiatok a koniec islamských mesiacov sa určuje podľa toho, kedy je spozorovaný kosáčik Mesiaca.

Posledné dva roky slávili moslimovia ramadán k kontexte zákazov vychádzania a obmedzení sociálnych kontaktov, ktoré boli zavedené v boji proti pandémii koronavírusu.
Muž nesie hada počas sviatku íd al-fitr, ktorým sa končí pôstny mesiac ramadán 2. mája 2022 v Jeruzaleme.
Foto: TASR/AP

V pondelok skoro ráno sa už zišli tisíce veriacich vo Veľkej mešite v posvätnom meste Mekka v Saudskej Arábii a odriekali špeciálne modlitby určené pre sviatok íd al-fitr. Podobné výjavy bolo vidieť v mešitách a ich okolí v ďalších krajinách ako Egypt, Maroko či Jordánsko.

Počas íd al-fitr sú typické aj spoločenské stretnutia, nové oblečenie a koláčiky plnené datľami alebo orechmi. Radosť však aj ľuďom v islamskom svete oslabujú stúpajúce ceny potravín a paliva, píše DPA.

Medzinárodný menový fond (MMF) minulý mesiac oznámil, že vojna na Ukrajine má výrazne nepriaznivý vplyv aj na región Blízkeho východu a severnej Afriky, keďže sú ohrozené dodávky hlavných plodín ako napríklad pšenice, a to môže vyvolať vyššie ceny potravín.

Podľa očakávania MMF zostane inflácia tento rok v uvedenom regióne vysoká, na úrovni 13,9 percenta.