Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 15. jún 2024Meniny má Vít
< sekcia Zahraničie

Moslimovia počas púte kameňovali satana; v Sýrii 70 zabitých

Symbolické ukameňovanie satana Foto: TASR/AP

Sýrski opoziční aktivisti informovali, že po celej krajine bolo v piatok zabitých najmenej 70 ľudí, viac ako tretinu z nich tvorili vojaci.

Mekka 27. októbra (TASR) - Moslimovia z celého sveta slávili v piatok sviatok íd al-adhá, ktorý je súčasťou prebiehajúcej islamskej púte hadždž. Tá každoročne priláka do Mekky v Saudskej Arábii vyše tri milióny ľudí z takmer 190 krajín.

Saudskoarabskí predstavitelia informovali, že hadždž, ktorej súčasťou bolo aj piatkové symbolické kameňovanie satana v údolí Miná pri Mekke a obetovanie zvieraťa Allahovi, si v minulosti vyžiadala stovky životov v tlačeniciach, ale tohtoročná púť zatiaľ prebieha úspešne, bez veľkých nešťastí.

Milióny pútnikov hádzali kamene do steny symbolizujúcej satana v údolí Miná. Potom sa vybrali do Veľkej mešity v Mekke, na ktorej nádvorí stojí ústredná svätyňa moslimov v tvare kocky nazývaná kába a museli okolo nej obchádzať.

Desaťtisíce moslimských pútnikov sa pohybujú okolo posvätnej kocky Kaaba v areáli Veľkej mešity v Mekke
Foto: TASR/AP
Pútnici strávia v údolí Miná celkovo dva, tri dni, aby tam absolvovali ďalšie tri kolá rituálneho kameňovania. Miná je zároveň aj obrovským stanovým táborom, kde sú pútnici, ktorí si to môžu finančne dovoliť, necelý týždeň každý rok počas púte ubytovaní.

Posvätná púť hadždž sa tento rok koná na pozadí rozdelenia moslimov na dva tábory. Rozdeľuje ich postoj k občianskej vojne v Sýrii: na jednej strane stojí šiitský Irán, podporujúci režim sýrskeho prezidenta Bašára Asada, a na druhej strane sunnitské krajiny ako Saudská Arábia, Turecko a Katar, ktorých spojencom sú Spojené štáty.

Saudská Arábia vedie arabské snahy izolovať vládu prezidenta Asada a podporuje povstalcov finančne aj logisticky.

Imám Veľkej mešity v saudskoarabskej Mekke vyzval v piatok Arabov a moslimov, aby podnikli "rozumné a okamžité" kroky na zastavenie krviprelievania v Sýrii, kde zahynulo počas protivládneho povstania už približne 30.000 ľudí. Imám požiadal štáty sveta, aby prevzali morálnu zodpovednosť za konflikt.

"Svet by mal niesť zodpovednosť za túto zdĺhavú a bolestnú katastrofu v Sýrii a ešte väčšiu zodpovednosť majú Arabi a moslimovia, ktorí by mali vyzývať jeden druhého na pomoc utlačovaným proti utláčateľovi," vyhlásil imám Sálih Muhammad at-Tálib v kázni počas modlitieb vo sviatok íd al-adhá.

Foto: TASR/AP
"Riešenie by malo byť rozumné a okamžité, pretože utláčateľ je čoraz krutejší," dodal imám, ktorý je jedným z najvyššie postavených duchovných v saudskoarabskom kráľovstve.

Asadove sily oznámili vo štvrtok večer 25. októbra dočasné prímerie počas íd al-adhá (sviatku obetí) a reagovali tak na výzvu medzinárodného mierového vyjednávača Lachdara Bráhímího. V piatok sa však už napriek prímeriu rozpútali boje na viacerých miestach Sýrie.

Sýrski opoziční aktivisti informovali, že po celej krajine bolo v piatok zabitých najmenej 70 ľudí, viac ako tretinu z nich tvorili vojaci - ale obetí bolo menej než obvykle, pričom v poslednom období príde každý deň o život 150 až 200 osôb.