Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Moslimskí študenti v Nigérii ukameňovali spolužiačku za rúhanie

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako uviedol jeden zo svedkov, polícia sa snažila študentku zachrániť, pričom na rozohnanie davu nasadila slzotvorný plyn a vystrelila niekoľko varovných striel, avšak násilníci kládli odpor.

Abuja 13. mája (TASR) - Moslimskí študenti v meste Sokoto na severozápade Nigérie vo štvrtok ukameňovali na smrť kresťanskú študentku, ktorú obvinili z rúhania sa prorokovi Mohamedovi, pričom jej telo následne spálili. S odvolaním sa na miestnu políciu o tom informovala agentúra AFP.

Polícia zadržala dvoch študentov, ktorí sú podozriví z účasti na tomto čine náboženského fanatizmu. Študentka sa terčom násilného činu podľa univerzity stala po tom, čo na sociálnych sieťach kritizovala proroka Mohameda.

Študenti svoju obeť násilne vytiahli z bezpečnostnej miestnosti, kde sa skrývala. Po tom, čo ju dobili na smrť, pričom ju častovali nadávkami a kričali "Allahu Akbar" (v arabčine Boh je veľký) jej telo spálili s použitím zapálených pneumatík z áut.

Ako uviedol jeden zo svedkov tohto tragického incidentu, polícia sa snažila študentku zachrániť, pričom na rozohnanie davu nasadila slzotvorný plyn a vystrelila niekoľko varovných striel, avšak násilníci kládli odpor.

Polícia potvrdila, že univerzita zostáva až do odvolania zatvorená.

Agentúra DPA približuje, že zatiaľ čo na juhu Nigérie žije prevažne kresťanské obyvateľstvo, sever obývajú konzervatívni moslimovia. V mnohých tamojších spolkových štátoch je uplatňované prísne islamské právo šaría, ktoré za bohorúhačstvo ukladá trest smrti.