Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Moslimskí veriaci z Malajzie na tohtoročný hadždž do Mekky nepôjdu

Moslimskí veriaci kameňujú satana počas veľkej tradičnej moslimskej púte hadždž v prvý deň sviatku obetovania s názvom íd al-adhá v Mekke, archívne foto. Foto: TASR/AP

Hadždž by sa mal konať tento rok koncom júla, ale saudskoarabské kráľovstvo ešte neoznámilo, či túto púť nezruší.

Kuala Lumpur 11. júna (TASR) – Moslimskí veriaci z Malajzie sa nezúčastnia na tradičnej púti hadždž v Saudskej Arábii. Dôvodom je neistota spôsobená pandémiou nového koronavírusu a možné zdravotné riziká pre 31 600 malajzijských pútnikov, ktorí mali koncom júla cestovať na výročnú púť do Mekky.

Rozhodnutie malajzijskej vlády dnes oznámil minister pre náboženské záležitosti Zulkifli Mohamad Al-Bakri, informovala agentúra AFP.

"Bolo to ťažké rozhodnutie," priznal minister. Dodal, že veriaci, ktorí mali cestovať na púť tento rok, sa na nej budú môcť zúčastniť na budúci rok.

V Malajzii, kde sa k islamu hlási asi 60 percent z 32 miliónov obyvateľov, sa zvyčajne čaká roky, kým veriaci môže vykonať hadždž.

Neúčasť svojich vyše 200 000 pútnikov na tohtoročnej púti hadždž pred týždňom oznámila aj s Malajziou susediaca Indonézia.

Hadždž by sa mal konať tento rok koncom júla, ale saudskoarabské kráľovstvo ešte neoznámilo, či túto púť nezruší.

Saudská Arábia začala v poslednú májovú nedeľu postupne znovu otvárať mešitu proroka Mohameda v meste Medina, jednom z dvoch najposvätenejších miest islamu, a to po dvoch mesiacoch zatvorenia z dôvodu pandémie ochorenia COVID-19 spôsobovaného novým koronavírusom.