Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Motorkári protestovali v Martonfe proti výstavbe zberného tábora

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Počas trojhodinového protestu riadila premávku polícia.


Budapešť 8. augusta (TASR) - Vyše 200 motocyklistov blokovalo dnes jeden jazdný pruh štátnej cesty č. 6 pri maďarskej obci Martonfa v Zalianskej župe na protest proti zámeru vlády postaviť tam zberný tábor pre ilegálnych migrantov.

Podľa komerčnej spravodajskej televízie Hír TV počas trojhodinového protestu riadila premávku polícia. Mnohí vodiči, ktorým protest spôsobil desať až 15-minútové zdržanie, trúbením vyjadrili solidaritu s protestujúcimi.

Miestni obyvatelia, ktorí v nedeľu oznámili, že budú všetkými možnými prostriedkami brániť vybudovaniu tohto tábora, vyjadrili presvedčenie, že projekt má aj právne prekážky. Pozemok totiž patrí Národnému pôdnemu fondu, preto tam v zmysle zákona môže prebiehať iba poľnohospodárska činnosť.

Potvrdila to aj europoslankyňa za ultrapravicovú opozičnú stranu Jobbik Krisztina Morvaiová, ktorá príslušný zákon preverila a vyzvala vládu, aby nariadenie o výstavbe tábora pre migrantov odvolala.

Maďarská vláda 31. júla zverejnila vo vestníku informáciu o výstavbe dvoch dočasných utečeneckých táborov - jedného pri Martonfe a druhého pri obci Sormás v Zalianskej župe. Tábory chcú vybaviť stanmi a kontajnermi, v ktorých má byť ubytovaných do 2000 cudzincov.