Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

MOV odmieta kritiku o možnostiach účasti ruských športovcov na OH

Prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach sa usmieva počas zasadnutia exekutívy MOV vo švajčiarskom Lausanne. Foto: TASR/AP

MOV argumentoval, že táto prax už funguje v profesionálnych ligách, najmä v Európe, Spojených štátoch a Kanade, i v niektorých individuálnych profesionálnych športoch.

Ženeva/Washington 31. januára (TASR) - Medzinárodný olympijský výbor (MOV) odmieta ako urážlivé vyhlásenia poradcu šéfa kancelárie ukrajinského prezidenta Mychajla Podoľaka, ktoré boli reakciou na rozhodnutie MOV zvážiť možnosti účasti ruských športovcov na letných olympijských hrách v roku 2024.

Hovorca MOV v utorkovom vyhlásení pre americkú spravodajskú televíziu CNN uviedol, že "MOV čo najdôraznejšie odmieta tieto a ďalšie nactiutŕhačské vyhlásenia", ktoré "nemôžu slúžiť ako základ pre akúkoľvek konštruktívnu diskusiu." Hovorca dodal, že MOV sa k nim nebude ďalej vyjadrovať.

Podoľak v pondelok označil MOV za "propagátora vojny, vraždenia a skazy." MOV sa podľa Podoľaka "s potešením prizerá, ako Rusko ničí Ukrajinu, a potom Rusku ponúkne platformu na propagovanie genocídy a posmeľuje ho v ďalšom zabíjaní."

Podoľakovu ostrú reakciu vyvolalo stanovisko MOV z minulého týždňa, keď oznámil, že hľadá "spôsob", akým by sa Rusi na olympiáde 2024 mohli zúčastniť aj pod "neutrálnou vlajkou."

MOV argumentoval, že táto prax už funguje v profesionálnych ligách, najmä v Európe, Spojených štátoch a Kanade, i v niektorých individuálnych profesionálnych športoch.

Na tento návrh reagoval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, keď počas svojho sobotňajšieho nočného videopríhovoru informoval, že napísal list prezidentom medzinárodných športových federácií s výzvou, aby prehodnotili rozhodnutie Medzinárodného olympijského výboru o návrate ruských športovcov na medzinárodné súťaže.

Podľa Zelenského, keď sa "ruskí športovci objavia na medzinárodných súťažiach, je len otázkou času, kedy začnú ospravedlňovať ruskú agresiu a používať symboly teroru". Rozhodnutie MOV označil za "bezzásadovú flexibilitu".